בתמונה: אקרובטית על חבל, מאזנת מכשיר למדידת סוכר, תפוח ותרופות
הסבר יבש
סֻכֶּרֶת מסוג 1 ) בעבר נקראה כסוכרת נעורים או סוכרת התלויה באינסולין) בלטינית: Diabetes mellitus) היא מחלה מטבולית, אוטואימונית, המתאפיינת בריכוז גבוה של גלוקוז בדם ולעיתים גם בשתן.
הסוכרת נגרמת בגלל קושי בייצור אינסולין: מצב שבו תאי בטא בלבלב לא מייצרים מספיק אינסולין.
לחולים בסוכרת יש שני מצבי קצה הפוכים: מצב של עודף גלוקוז בדם (היפרגליקמיה) שנוצר לרוב מכמות לא מספקת של אינסולין בדם, ומצב של מיעוט גלוקוז בדם (היפוגליקמיה)שנוצר לרוב כתוצאה מכמות גבוהה מדי של אינסולין בדם.
סוכרת מסוג 1 היא מחלה כרונית שמלווה לאורך החיים מרגע שנתגלתה. היא יכולה להופיע בכל גיל, אבל בדרך כלל מופיעה בגילאים צעירים בערך עד גיל 40. יחד עם תרופות מותאמות ושינוי הרגלים ניתן לחיות חיים כמעט רגילים לחלוטין.
נמרות מסבירות
בסוכרת מסוג 1 מה שאכלת לא מגיע למקום הנכון. דמייני שאת מגיעה לשדה תעופה ריק מעובדים, שמה את המזוודה שלך על המסוע בצ'ק-אין אבל המזוודה לעולם לא מגיעה למטוס. לא פלא. את צריכה את הגברת הנחמדה בדלפק, ואת החבר'ה החסונים שירימו את המזוודה למטוס, לאן שהיא אמורה להגיע. האינסולין ממלא את התפקיד הזה בכל גוף, לוקח את הגלוקוז (הצורה הבסיסית של סוכר) שהתפרק מתוך האוכל שאכלת ושם אותו איפה שהוא אמור להיות- בתוך התאים. כשזה לא קורה, לתאים אין ממה להתקיים ואינם יכולים לייצר אנרגיה ולתפקד כראוי.
איך זה קורה ככה פתאום? עוד לא בדיוק יודעים לומר מה הטריגר שגורם דווקא להתפרצות באנשים מסוימים, אבל המנגנון ידוע- מערכת החיסון שלך מתבלבלת ותוקפת את התאים שמייצרים אינסולין בלבלב (תאי הבטא). הפתרון כביכול פשוט - להכניס אינסולין בדרך אחרת – הזרקה- במזרקים מספר פעמים ביום, או ע"י לחיצת כפתור דרך מכשיר שנקרא משאבת אינסולין. אבל הגוף שלנו מתברר די מתוחכם, וזה לא באמת כ"כ פשוט להחליף אותו בתפקידו.
בסוף סוכרת היא מחלה של איזון- במידה ואת חולה בה, תצטרכי למלא את המקום של הגוף שלך בניטור ואיזון רמת הסוכר שלך. את תלמדי להכיר את הגוף שלך והתזונה מקרוב ותהפכי במהרה למלכת כל הערכים התזונתיים.
בגיף: דינוזאור מנסה ללכת על חבל ולחם מצויר מעודד אותו
תסמינים לסוכרת מסוג 1
התסמינים דומים מאוד בין נשים לגברים, אך יש תסמינים שמופיעים רק בנשים - אלו יודגשו מטה.
צמא מוגבר - הרבה יותר משני ליטרים ליום, את קמה בלילה כדי לשתות
מתן שתן רב – מוסבר ע"י הסעיף הקודם
איבוד משקל – שלא כתוצאה מדיאטה מכוונת, ירידה דרסטית.
על אף:
עלייה בתיאבון – את אוכלת הרבה הרבה יותר אבל מרזה מבלי להתכוון
עייפות – יותר צורך לישון, תשישות
בחילות
ראייה מטושטשת- כאילו נוזלים מכסים את העיניים
ריח פה פירותי – זה לא מקסים כמו שזה נשמע
נימולים לא מוסברים בידיים/רגליים – חוסר תחושה, עקצוצים לא ברורים
גרד בפות - פטריה שיש קושי אמיתי להיפטר ממנה
פטרייה בפה שלא עוברת
איך מתאבחנות?
שלב 1: פנייה לרופאת המשפחה – עם פירוט התסמינים שאת חווה. כמובן יש להוסיף כל מידע אחר שהשתנה לאחרונה- אם התחלת לקחת תרופות חדשות למשל. תוספי תזונה או כדורי דיאטה חדשים.
שלב 2: בדיקות דם פשוטות בצום
שלב 3: תוצאות וטיפול בהתאם, רופאת המשפחה תפנה אותך לגורם הטיפולי המתאים.
שיקולים מיוחדים אצל נשים מתוקות
הטיפול המלא של סוכרת נעורים אינו שונה בגדול בין נשים לגברים וכולל בדיקות סוכר יומיות, הזרקת אינסולין בהתאם לחישובים ספציפיים שניתנו לך ומעקב במרפאת סוכרת. כשזה נכתב ככה זה אולי לא נשמע הרבה, אבל מדובר במחלה כרונית שדורשת הרבה מאוד תשומת לב ומודעות לגוף.
יש כמה נקודות בהן יש אתגרים נוספים ייחודיים לנשים בניסיונות לאיזון הסוכר:
1. מחזור- כמו כל דבר בגוף גם רמת הסוכר בדם שלנו נוטה להגיב לשינויים הורמונאליים. יכול להיות שתרגישי שהסוכרים שלך עולים באופן קבוע בשלושת הימים שלפני הווסת. אולי הפוך, אולי הם יורדים. יכול להיות שבביוץ תרגישי שינוי ביכולת שלך לאזן את הסוכר. אנו תמיד מעודדות לתעד את המחזור והסימפטומים שלך כדי להכיר את גופך, שווה להוסיף שם גם תסמינים שקשורים לסוכר ולדבר על זה במרפאת הסוכרת להתאמה טובה יותר של האינסולין באופן נקודתי באותם ימים.
2. שינויים הורמונליים כלליים- כמו בסעיף הקודם, גם שינויים בגלולות למשל יכולים להשפיע, או גיל המעבר.
3. הריון- במהלך ההריון תדרשי למעקב צמוד ביותר כיוון ואת מאובחנת בסוכרת. בהתאם לסיכום עם המרפאה , ובמידה ואינך מחוברת עוד לפני , יחברו אותך למכשיר לניטור רציף של הסוכר בדם (סנסור) כדי לשמור על העובר בריא. לעיתים גם יעבירו אותך לטיפול במשאבת אינסולין במקום זריקות.
4. טיפולי פוריות- תלויים מאוד בהורמונים ועל כן יכולים גם להשפיע במידה ניכרת על רמות הסוכר והאיזון. חשוב מאוד ליידע את המרפאה שבה את מטופלת על טיפולים שאת עושה או מתכננת לעשות. כדי לשמור עלייך וגם לשפר את הסיכויים שלך להרות.
5. שינויים בדיאטה – יכול להיות שבחרת לעשות שינוי דרסטי בדיאטה שלך על מנת לרדת במשקל. שינויים כאלו ישפיעו ככל הנראה על הסוכר וכדאי מאוד שתיידעי את הדיאטנית והאחות במרפאה. באופן כללי, מומלץ להתייעץ איתן לפני שאת מחליטה לעשות שינוי כזה. כל סוג של כיוון שתבחרי – טבעונות \ צמחונות \ פליאו \ קטוגני וכו' – ידרוש הדרכה מתאימה של דיאטנית מוסמכת וכן ייעוץ של רופאה להתאמת מינוני האינסולין.
6. תוספי תזונה- יש מגוון רחב מאוד של תוספי תזונה שנמכרים בשוק ללא מרשם. חלקם יכולים להשפיע על רמות הסוכר שלך – כדאי ליידע את המרפאה בביקור הבא שלך.
7. בחשק– סוכרת לא מאוזנת יכולה לגרום לקשיים בתפקוד מיני בנשים. חשוב להכיר את ההשלכות האפשריות: פגיעה בחשק המיני וירידה בעוררות המינית, כאבים במגע מיני, יובש בנרתיק וירידה באורגזמה. תופעות אלו יכולות להיגרם מהמחלה עצמה, או מתהליכים רגשיים שנגרמים בגללה. יש פתרונות לחלק מהבעיות וחשוב מאוד להתייעץ או לפנות לעזרה אם תופעות כאלו מעיקות עלייך. מגיע לך ליהנות ממין!
8. במיטה- לפעמים זה פשוט עניין של טיימינג לא מוצלח. הסוכר יכול לרדת תוך כדי שאת משתובבת, מה שמקשה קצת על הסיפור וההנאה. תמיד עדיף לבדוק סוכר לפני, ובמידת הצורך לנשנש או להוסיף משהו אכיל למיטה או להתאים את מינון האינסולין.
9. בארון- יכול להיות שתיפרדי מהקלאץ' הקטן ותעברי לבגדים עם כיסים בשביל הציוד לאיזון הסוכר. יכול להיות שתקני ציוד משלים כמו בירית שמחזיקה את המשאבה על הירך כשאת רוצה ללבוש שמלה. זה הזמן להיות יצירתיות!
10. שיחות מביכות – הן לא באמת מביכות כשחושבים על זה, אבל אם את טיפה יותר ביישנית, או לא רגילה לדבר על עצמך, יכול להיות שתרגישי לא בנוח לעשות זאת. בסופו של דבר, תצטרכי להתגבר על זה ולספר לקרובות.ים שלך (חברות, חברים, בני.בנות זוג, משפחה, קולגות) על כך שאת מתמודדת עם סוכרת נעורים. יש תסמינים שהם חייבים לדעת עליהם כדי לעזור במידה ואת נתקלת במקרה חירום.
11. טיפולי שיניים וניתוחים – קוסמטיים או לא – אם את בוחרת לעשות איזו פרוצדורה או ניתוח, גם אם הוא לצרכי יופי, כדאי שתדעי שחשוב מאוד שתהיי מאוזנת כשאת עושה אותו. יכול להיות שבזמן ההחלמה הסוכרים קצת ישתגעו, חשוב להיות במעקב על זה כי כשהסוכרים לא ממש מאוזנים יש יותר סיכון שההחלמה תיקח הרבה זמן או שאפילו יתפתח זיהום.
12. הפרעות אכילה - לצערנו יש תופעה שבה נשים סוכרתיות מנצלות את הסוכרת על מנת לשלוט על המשקל. הפרעה הזו הוגדרה כהפרעת אכילה מסוג שונה, חלק קוראים לה - "דיאבולימיה". בהפרעה הזו נשים (וכמובן גם גברים עם ההפרעה) בכוונה מפסיקים או מקטינים את כמות האינסולין שהם נוטלים, במחיר של סוכרים גבוהים מאוד על מנת שיוכלו לאכול מה שרוצים ועדיין לרזות. תופעה זו היא מסכנת חיים וחייבת טיפול. באופן כללי כל הפרעת אכילה, גם אם הופיעה בנפרד מהסוכרת, הופכת את הטיפול בסוכרת למורכב הרבה יותר ומוסיפה עוד מימד של סיכון לחייה של המתמודדת.
איך מטפלות?
בגיף: חבורת אנשים עושים כיפאק היי - עבודת צוות
מרפאת סוכרת: מרפאה שמורכבת מצוות רב-מקצועי של רופאה מומחית בסוכרת (אנדוקרינולוגית), דיאטנית, אחות ועובדת סוציאלית כולן עם התמחות בסוכרת. המטרה של המרפאה היא לתת מענה על כל הצרכים שקשורים בסוכרת ובאיזון שלה. אל המרפאה תגיעי באופן קבוע כל כמה חודשים כדי לנטר ולהתאים את הטיפול. את תלמדי להכיר אותן והם אותך ובתקווה זה יהיה שיתוף פעולה פורה, נעים ובריא.
אנדוקרינולוגית:
- עוקבת אחר המדדים בבדיקות דם ומוודאה שאין סימנים שמעידים על השלכות של המחלה
- מתאימה את כמויות האינסולין הנדרשות
- ממליצה על תרופות נוספות או מכשור רלוונטי
אחות סוכרת
- עוקבת אחר מדדים, מבצעת בדיקות כדי לוודא שאין התחלה של תסמינים לא טובים
- מלמדת את השימוש במכשירים לאיזון הסוכר
- הדרכות על שמירה על הגוף מנזקי סוכרת- שמירה על כפות רגליים, יציאה לטיולים בחו"ל וכו.
- מייעצת אם נתקלת בקושי או חוסר נוחות מהציוד- למשל תגובה של גרד לסוג מסוים של מחטים
- רואה מאות של מטופלים ויש לה כמות יפה של טיפים שסיפרו לה על התנהלות עם הסוכרת- מומלץ תמיד להתייעץ
דיאטנית
- עוזרת לך להבין כיצד לשמור על תזונה מאוזנת ומותאמת למצבך
- מלמדת אותך לספור פחמימות ולתת את כמות האינסולין המתאימה
- עוזרת לך לחשב את השפעת האינסולין על הגוף שלך כך שתדעי כמה להזריק
- במידה ואת מעוניינת גם להוריד במשקל ולשנות אורח חיים, הדיאטנית יכולה לעזור לך לעשות זאת בצורה נבונה
- יכולה להמליץ לך על תוספי תזונה במידה ויש צורך
- יכולה להפנות אותך למתכונים שווים
- נותנת הכוונה אישית בהתאם למצבך – התבגרות, הכנה להריון, הריון, הנקה , מנופאוזה וכו'
עובדת סוציאלית
- עוזרת להתמודד עם החלק הרגשי בקבלת האבחנה
- עוזרת להתמודד עם בירוקרטיה ולממש זכויות שמגיעות לך
נוסף על המרפאה תוכלי לפנות ל:
מרפאה בעיסוק
- עוזרת במקרים בהם נראה שאת מתקשה מאוד לשנות הרגלים
- עוזרת כשאת מרגישה שקשב או זיכרון משפיעים על היכולת שלך לאזן את הסוכר שלך (לפעמים הפרעת קשב למשל יכולה להשפיע על היכולת שלך להתרכז במשימות הקטנות שדורשת הסוכרת ביומיום או שקשה לך לעצור את עצמך בפני אוכל)
- יכולה לעזור כשגורם טכני כמו קושי להשתמש ביד מקשה עלייך להשתמש במכשירי הסוכרת השונים
פסיכולוגית רפואית
- עוזרת בהתמודדות הרגשית שכרוכה במחלה כרונית
- עוזרת להתגבר על פחד ממחטים
- עוזרת להתגבר על חרדת בריאות
רפואה אלטרנטיבית
- יש נשים שמדווחות על שיפור באיזון הסוכר ותופעות הלוואי בפנייה לרפואה סינית
- רפואה אלטרנטיבית שמשפיעה לטובה על מצב רוחך יכולה לעזור באיזון הסוכר
- במידה והתחלת תהליך כזה תמיד כדאי ליידע את הצוות המטפל על כך
חשוב לציין! גם רפואה אלטרנטיבית לא יכולה להעלים סוכרת מסוג 1. אם נתקלת במטפל.ת שטוענים שיכולים לרפא אותך לחלוטין, סימן שנפלת על שרלטנ.ית!
מטפלת מינית - אם בעקבות הסוכרת יש לך קושי בתחום המיניות - למשל ירידה בתחושה, קושי בסיכוך, או פשוט איזו מין ירידה בחשק סביב היותך חולה כרונית, תוכלי תמיד להתייעץ גם עם מטפלת מינית מורשה.
תופעות שיכולות לקרות כשאת מאובחנת אבל לא מאוזנת (או: למה כל כך חשוב להתאזן)
כשהסוכרת לא מאוזנת היא פוגעת בכלי הדם בקטנים שיש בגוף ובעצם מונעת מהדם להחליף שם חומרים ומקשה על התאים באזורים האלו לתפקד. כתוצאה מכך יש השלכות לא טובות כמו:
- איטיות בריפוי של פצעים בגוף
- איטיות בריפוי של דלקות בגוף- אפילו דלקות שמרגישות "לא קשורות" כמו למשל דלקת בכתף
- תופעות של יובש בעור, בעיניים, שם למטה...
- פגיעה באיברים חשובים כמו לב, כליות, עיניים, רגליים
- בסופו של דבר סוכרת שלא מטופלת ומאוזנת לאורך זמן בסופו של דבר יכולה להביא למוות בטרם-עת.
החדשות הטובות: יש הרבה מקורות ומטפלים שיכולים לעזור להתמודד ולהתאזן!
Comments