בתמונה: מטפלת ומטופלת מדברות ישובות על עצמות האגן
תקציר - פיזיותרפיה לרצפת האגן סוף סוף מתחילה לקבל את התהודה שמגיע לה כסוג טיפול חשוב ביותר שיכול לתרום ל(כמעט) כל אישה, בשלבים שונים של החיים. כדי להכיר ולהרים לתחום המרתק הזה ביקשנו מיערה שדור, פיזיותרפיסטית מומחית רצפת אגן עם ניסיון של שנים, לספר לנו קצת את מה שצריך לדעת על רצפת האגן ולמה לצפות בפגישה הראשונה.
יכולות להיות הרבה סיבות שתרצי לפנות לפיזיותרפיה של רצפת האגן- כאבים ביחסי מין, שיקום השרירים לאחר הלידה, טיפול בדליפת שתן ועוד.
אז לפני שנדבר על מה קורה בטיפול- בואי נכיר אותה! מה היא רצפת האגן? למה היא קשורה ואיפה בדיוק היא נמצאת? מוזמנות לצפות בסרטונים הקצרים שהכינה יערה:
אנטומיה בסיסית של רצפת האגן
(איפה היא נמצאת בגוף, איך נראה האגן עצמו ועל אילו מערכות הם משפיעים)
אנטומיה בסיסית של שרירי רצפת האגן
(שכבות השרירים שנמצאות ברצפת האגן ולמה הם חשובים)
למה לצפות במפגש הראשון אצל פיזיותרפיסטית מומחית ברצפת האגן?
אחד הדברים שאני עושה זה הדרכה קלינית בפיזיותרפיה של רצפת האגן, אני מדריכה פיזיותרפיסטיות אחרות ומדברת איתן על התלבטויות מקצועיות וחשיבה קלינית.
לפני כמה זמן, באחד המפגשים הקבוצתיים, שיתפה פיזיותרפיסטית, בעצמה לאחר לידה, שבקבוצות ומעגלי נשים בהם היא משתתפת כאימא צעירה, המפגש עם פיזיותרפיה לרצפת האגן נתפס לעתים כלא נעים. שאלנו את עצמינו למה? התשובה כנראה טמונה בתקשורת. אנסה לתאר לכן את המהלך של מפגש ראשון אצלי , כפי שאני חושבת שכל מפגש ראשון צריך להתבצע...
מאוד חשוב לי לציין כמה דברים עוד הרבה לפני שאני מסבירה את השאר:
אני רוצה להגיד באופן ברור:
יש לכן זכות שתהיה/יהיה אתכן מלווה בחדר
יש לכן זכות לכבוד ופרטיות
יש לכן זכות לשאול שאלות
יש לכן זכות לסרב לכל פעולה שמתבצעת
יש לכן זכות להפסיק בדיקה באמצע
יש לכן זכות לעצור את מהלך הטיפול
יש לכן זכות על גופכן
אז איך נראית הפגישה הראשונה?
בגיף: חתול וכלב בדייט
השלב הראשון במפגש הוא שלב ההיכרות. בשלב זה אקשיב לך וגם אשאל שאלות. השאלות עשויות להיחשב לעיתים אינטימיות ופולשניות אך מטרתן לבחון אם יש בעיות שניתן לטפל בהן ואת אולי לא מודעת לכך, אם יש התוויות נגד לטיפולים מסוימים, אם יש צורך להציע התערבות מתחום אחר ועוד. השיחה מתנהלת באופן מקצועי ולא שיפוטי. השלב השני הוא שלב ההסבר. בשלב זה אסביר על רצפת האגן בהתאם לרצונך ולמה שמעניין אותך, על הליקויים שהביאו לפניה לטיפול, אתן הדרכה לאורחות חיים ואענה על כל שאלה שתרצי לשאול. בשלב זה אתאר גם מה הולך לקרות בהמשך ואבקש את הסכמתך. השלב השלישי הוא שלב הבדיקה הגופנית. כל בדיקה מתנהלת מעט שונה, אך בכולן יש צורך לחשוף את הגוף להסתכלות ולמגע, ומכיוון שאנו עוסקות ברצפת האגן , חלק מהבדיקה יהיה גם הערכה פנימית וגינאלית/ אנורקטאלית. במידה והמטופלת חשה אי נוחות, או שאינה רוצה לבצע חלק מהבדיקה ניתן לדחות חלק זה למועד מאוחר יותר, מתוך ידיעה שהמידע שנמצא בידי אינו שלם. מטרת הבדיקה הפנימית (גם נרתיקית וגם רקטאלית) היא לבחון את התפקוד השרירי, לבדוק מה קורה ברצפת האגן בעת ביצוע פעולות שונות, לאתר מוקדי כאב ועוד. לעיתים אשלב עם הבדיקה הגופנית גם טכניקות טיפוליות. בכל מקרה, אסביר לך מה עומד לקרות ואבקש את הסכמתך. בשלב הטיפול אתאים את אמצעי הטיפול לתלונה שלך ולממצאי הבדיקה. גם בשלב זה זכותך להבין בדיוק למה ומה עומד לקרות. לעיתים עלול להיות כאב בעת הבדיקה והטיפול. אנא שתפי תמיד בתחושותייך וביחד נחליט על ההמשך. השלב האחרון הוא שלב ההדרכה – בו תקבלי תרגילים והדרכה הביתה. שינוי גופני הוא משהו שלוקח זמן ודורש תרגול, מידת ההצלחה שלנו בטיפול תהיה תלויה גם ביכולת שלך לבצע את התרגילים. חשוב שתאמרי במידה ואת רואה שיהיה לך קשה לבצע תרגיל מסוים, מכל סיבה. לכל טיפול יש דינמיקה משלו. אורך הטיפול הבודד ומספר הטיפולים משתנים בין מטופלות, אך כל אחת צריכה להרגיש בטוחה ורגועה. אני תמיד אומרת שאני לא קוראת מחשבות. אם לא תשתפי במחשבות ובתחושות יהיה לי קשה לנחש מהן .
אני מעודדת אתכן לפנות לפיזיותרפיה בלי חשש , ובייחוד אל תחששו לדבר, לשאול, לעצור עם צריך.
Comments