top of page
Writer's pictureאנה אמיר

3 משפטים שכדאי להחליף אם את רוצה להרגיש יותר טוב ואיך לעשות את זה.

Updated: Oct 11, 2021


בתמונה: אישה עם מעודדות אישיות בתלתליה שדוחפות את העננים הגשומים הצידה


תקציר - כשאת מדברת עם עצמך בתוך הראש, כשאת מציגה את עצמך לאחרות.ים, באיזו שפה את משתמשת? איך את מתארת את עצמך ואת המצב שלך? אנה אמיר האלופה, מציעה לכולנו לעצור רגע ולבדוק את המילים שאנחנו אומרות לעצמנו, בייחוד נמרות עם מחלות ומצבים כרוניים. אנה גם מספיק מנוסה כמאמנת כדי להציע 3 תחליפים פשוטים שיכולים לשפר לך את איכות החיים! GO אנה GO!

כבר שנים רבות שאני שומעת מהרבה גורמים על הנושא של שימוש בשפה חיובית.

שנים רבות זה גם עצבן אותי. עם היד על הלב? עצבן אותי מאוד לרמה של ניתוק קשרים.


אלא שרק אחרי שאני התבשרתי על מחלה כרונית, הפסקתי לשלול את הנושא. למה? כי להבדיל קצת מהפסיכולוגיה החיובית ו"לחשוב חיובי", נוכחתי לדעת ל"שיח חיובי" והשימוש הנכון במילים חיוביות יש השפעה על מצב הרוח שלנו, התרוממות מנטלית ועוד... לעשות שינוי גישה לא בא בקלות לכולן וזה סופר לגיטימי. הרי שנים שיש לנו הרגל לדבר בצורה מסויימת. השפה שאנחנו משתמשות בה היא סוג של הרגל. למדנו את השפה שלנו בילדות. קיבלנו פידבקים על המילים שאנחנו בוחרות וצורת ההתבטאות שלנו. כתוצאה מכך למדנו לשמור על שיח מסוים עם אחרים ועם עצמנו - שיח ש"נוח" לסביבה שלנו אבל לאו דווקא לנו. למה? כי התרגלנו.


בתור מאמנת אישית אני שמה דגש על השיחה שאנחנו מנהלות עם עצמנו סביב המחלה, סביב היחס לגוף, סביב הביטחון העצמי והכאבים.

אני שואלת את עצמי ואת המאומנות: - האם השיח שלי עם עצמי חיובי או שלילי? - האם הוא משרת אותי ומקדם אותי או דווקא מונע ממני לפעול כדי להעלות את איכות החיים שלי ומפעיל עליי לחץ?


מה זה בעצם "שיח שלילי" ואיך תזהי אותו?


שיח שלילי: אלו אותן המילים שאנחנו אומרות בקול או "רק" לעצמנו. אלה מילים שלא מקדמות אותנו, לא מרימות אותנו, גורמות לנו לקיבעון במקום להתקדם ברמה המנטלית והפיזית.


לדוגמא: אין מצב שהטיפול הזה יעזור לי...אני גם ככה לא מצליחה להתמיד אז בטח תהיה עכשיו גם החמרה... אלה המילים שאנחנו אומרות לעצמנו והמילים האלה פוסלות אופציות בחיינו שיכולות לעזור לנו בחיי היום יום. והמטרה שלנו? המטרה העיקרית שלי ושלנו, היא להרים את איכות החיים שלנו בהתמודדות עם המחלה ושיח חיובי הוא חלק מאוד נכבד מהמשוואה של העלאת איכות החיים שלנו.

בתמונה: כלב כועס עם פאה צבעונית במיוחד.



אז מה ואיך להחליף בדיוק?

הנה 3 טיפים שאפשר להתחיל איתם כבר היום:


1. "אני חולה" >> "אני מתמודדת עם..."

אני מעודדת אתכן להוציא מהלקסיקון את צמד המילים: "אני חולה" ולהחליף אותם במשפט "אני מתמודדת עם אנדומטריוזיס ופיברומיאלגיה" (דוגמא אישית). למה זה חשוב? 'אני חולה' שם אותי במקום שני לפני המחלה. כלומר המחלה זאת אני. בצמד מילים הזה אני נותנת למחלה את המיקום המרכזי בחיי. כאשר המטרה של רב המתמודדות עם מחלות כרוניות היא להעלות את איכות החיים שלי לצד המחלה. חשוב לי לחדד- העובדה שאני מחליטה להחליף את המילים הללו לא גורמת למחלה שלי לא להתקיים או להיות משמעותית פחות. זה לא אומר שהמחלה שאני מתמודדת איתה היא שקופה או שקרית, זה רק אומר שאני בוחרת לא לשים את המחלה במרכז החיים שלי, אלה את עצמי!



בתמונה: הזמר דרייק, מסרב לומר אני "אני חולה"
2."קשה לי" >> "מאתגר אותי ל...." /"לעשות _____ זה מאתגר עבורי"

בואו נסכים שקושי הוא עניין סובייקטיבי. להרבה נשים קשה. נוסיף למשוואה את התקופה בה אנחנו חיות, הציפיות מאיתנו כנשים, ההתמודדויות שאנחנו עוברות, ונוסיף כמובן את המחלה איתה אנחנו מתמודדות. כדי לשנות את המילה קושי, ננסה לדייק במה קשה לנו ומאיפה הקושי עולה. האם מדובר על קושי כללי? האם מדובר על משהו רגעי? האם מדובר על משימה ספציפית? האם מדובר על משימה שאנחנו לא רוצות לבצע ואנחנו שמות את המחלה כהוכחה לקושי? (זה ממש בסדר, כולנו עשינו את זה ;) ) אז את המילים "קשה לי" אני אעדיף להפוך ל- "מאתגר לי". לדוגמא: קשה לי לסדר את הארון בגדים > נחליף ב – כרגע מאתגר לי לסדר את הארון בגדים. ברגע שהכאב יעבור\ ירד אני אבצע את המשימה.

ולמה? כי קושי- הופך את המשפט לשלילה מוחלטת. כאשר אתגר- הופך את המשפט למשהו שאני רוצה לעשות ברגע שאצליח. ואני לא פוסלת כלום.

3. "אני עצלנית/ אני לא מוצלחת/ אני טיפשה/ אני חלשה…" >> כלום!

מה היה קורה אם הייתי אומרת לכן שכל המילים האלה הם בוליינג (בריונות) עצמי, חבלה עצמית, הורדה עצמית, פגיעה מתמשכת בביטחון עצמי? לא מספיק אנחנו מתמודדות עם הרבה שליליות אז להוריד עוד את עצמינו בשמות? אז בואו ננסה לראות איך נתמודד עם המילים האלה- בואו נתחיל בצעד ראשון של הבנה שאנחנו נשים בוגרות ואנחנו אנחנו לא רוצות להמשיך עם ההרגל הזה של הלקאה עצמית, לתת לו להמשיך ולגדול, כי הוא ממש מזיק לנו, בכל כך הרבה מישורים! מה כן? (דוגמא אישית) - "אני לא עצלנית/ חלשה/טיפשה...אני פשוט נמצאת בהרבה כאבים ואני מתמודדת איתם/נאבקת בהם עכשיו. וכשהכאב יעבור אני אהיה מסוגלת לבצע את המשימה שתכננתי כי אני נמרה! " את האמת? להגיד דבר כזה דורש הרבה אומץ! ואין לי ספק שאתן אמיצות מספיק בשביל לאמר זאת!

המילים שאולי אתן רוצות לשמוע ממני בשלב הזה...


אני יודעת שזה לא בא בקלות ובטבעיות. זה לגיטימי ובסדר!

הרגלים של שנים לוקח זמן לשנות בנוסף להרבה רצון והתמדה.

גם אם תחליטו לקחת משהו אחד מתוך מה שכתבתי ולהשתמש בו, עם כל הקושי, זה צעד אחד ענק לקראת המטרה של העלאת איכות החיים שלכן!

אז בואו נשנה את הצורה בה אנחנו מדברות!

בואו נשנה את צורת החשיבה שלנו!

כי המטרה היא להעלות את איכות החיים שלנו לצד הכאב או המחלה

בואו נבחר לחיות את חיינו עם הגוף, הנפש והמנטליות שלנו בצורה הכי חברית וחיובית כלפינו!

Commentaires


bottom of page