בתמונה: פרח עובר אולטרסאונד גינקולוגי
נכתב בלשון רופאה אך מתייחס לרופאות ורופאים כאחד.
מוזמנת לעיין בערך: רופאת נשים, כדי להבין על תפקידה ולמה לך לפנות אליה.
אבל לפני שנצלול לחלק הטכני,
כמה מילים חשובות לנפש -
כמטופלות, יש עוד הרבה שאנחנו לא יודעות בנוגע לבדיקה הגניקולוגית ובנוגע לגוף שלנו.
בשילוב עם האינטימיות/חושפניות שנדרשת בבדיקה וחדשות מצערות בהן אנו נתקלות בתקשורת, קל להבין למה אנחנו חוששות, אולי אפילו רוצות להתחמק בכל מחיר מבדיקה.
כל תחושה כזו היא מובנית, מתאימה ויש לה מקום 3>
אבל אנחנו רוצות לעודד ולהזכיר - ישנן וישנם רופאות ורופאים שמגיעות ומגיעים למקצוע עם שליחות, אהבה וידע רב.
אנשי ונשות מקצוע שבאמת משתדלות ומשתדלים לעשות את הכי טוב ולעזור לנו לשמור על הבריאות ואיכות החיים שלנו. אמן שתפגשי אותן.ם!
לפני הפגישה - התכוננות
מהלך הפגישה -
שלב 1: שיחה והיכרות
שלב 2: הכנה לבדיקה גופנית
שלב 3: הבדיקה עצמה
שלב 4: סיום והמלצות
טיפים לנמרות מקבוצות מיוחדות
טיפים כלליים
התהליך
לפני הפגישה
- בחרי רופאת נשים שאת חושבת שתתאים לך.
- זיכרי שיש לך את הזכות להיכנס לפגישה עם מלווה לבחירתך (חברה/אמא/אחות או כל אחד/אחת אחרת לבחירתך)
- משך התור משתנה מרופאה לרופאה, ממרפאה למרפאה ומקופה לקופה. במידה ואת חוששת שהזמן שמוקדש לכל תור לא יספיק למקרה שלך, תוכלי לפנות למזכירות המרפאה ולהביע את החשש. כך ייתכן שתוכל בהתייעצות עם הרופאה, לקבוע לך תור ארוך יותר או לתת לך את התור המתאים (לדוגמא: התור האחרון ברשימה).
- אם יש לך בעיה ספציפית שבגינה בחרת לפנות לרופאה- שווה לחשוב עליה ואפילו לרשום בנקודות את הדברים הבאים: מתי היא הופיעה, בעקבות מה, האם היא מופיעה בזמנים מסויימים בחודש. אולי מדובר במשהו שעובר מדור לדור? שווה לשאול את בנות המשפחה
- רישמי את כל השאלות שעולות אצלך לקראת הפגישה, יש לנו נטייה לשכוח דברים בסיטואציה מביכה/מרגשת.
- מחזור היא לא סיבה לבטל את הפגישה. יכול להיות שתתבקשי לקבוע תור חדש, אבל דווקא לפעמים שיחה מקדימה יכולה להקל את הבדיקה שתבוא לאחר מכן במועד אחר. אל תבטלי את הפגישה רק בגלל שאת במחזור, שתפי את הרופאה בכך בכניסה, ובמידת הצורך תקבעו בדיקה נוספת.
- יש נשים שממליצות להגיע עם חצאית או שמלה. כך, גם תוכלי להישאר מכוסה גם במהלך הבדיקה וגם לפשוט את החלק התחתון, בנוחות ובמהירות. זה גם יחסוך זמן יקר של התפשטות/התלבשות!
- הכיני לעצמך בתיק חומר רפואי רלוונטי (אם יש כזה), כרטיס של הקופה, שאלות מעניינות ומצב רו
את נהדרת וכל הכבוד שאת שומרת על עצמך!
בסרטון: מוניקה מהסדרה חברים מעודדת אותך יא מהממת
הפגישה עצמה
שלב 1: שיחה והיכרות
תמיד מתחילים בשיחה. הרופאה תשאל אותך לכבוד מה הגעת, ותשאל אותך שאלות כלליות כדי להכיר את הרקע שלך(במידה ועוד לא היית אצלה).
זה זמן טוב להעלות בפני הרופאה חששות או רגישויות שיש לך בנוגע לבדיקה. לדוגמא אם את סובלת מכאבים באזור, או אם עברת חוויה טראומתית שקשורה לתחום וחוששת מהבדיקה.
בשלב זה, את לבושה.
חשוב לזכור:
יכול להיות שיהיו שאלות שאינן קשורות ישירות לסיבה שבגינה הגעת, אך שאלות אלה חשובות לתמונה הכללית ולפעמים קשורות בעקיפין לבעיה עצמה או הטיפול בה.
במידה ויש לך תחושה שאחת השאלות אינה רלוונטית/שיפוטית/מתנשאת/מיזוגנית – את יכולה לבקש הסבר על הקשר בינה לבין הרקע הרפואי שלך. לעתים, מדובר בשאלה חשובה מבחינה רפואית פשוט בניסוח לא מוצלח.
אבל לעתים - יכול להיות שזו הערה ממש לא מתאימה ולא במקום. אם זה המצב – דעי שבכל שלב את יכולה לקום ולצאת מהחדר.
שימי לב לקוים אדומים!!!
בכל מקרה, אם במהלך השיחה את חשה אי נעימות בטון הדיבור, במילים שנבחרות, דיבור מזלזל או כל דבר אחר שגורם לך לאי נעימות ואת לא מבינה למה נשאלת משהו מסויים או למה נאמר משהו מסויים- את יכולה לסיים את המפגש באותו הרגע.
שלב 2: הכנה לבדיקה גופנית
במידה והחלטתן להמשיך לבדיקה גופנית (לא כל פגישה אצל רופאת הנשים מחייבת בדיקה כזו) הרופאה תיתן לך כמה רגעים להתארגן (להוריד את הבגדים שדרושים לבדיקה, להתיישב על הכיסא הגינקולוגי ולהתכסות בנייר/כיסוי כלשהו)
שימי לב: אם לא הציעו לך כיסוי-תבקשי אחד בעצמך. זה הופך את החוויה לקצת יותר נעימה.
שלב 3: הבדיקה
בסרטון: רחם מוקפת בלבבות
את תעלי על כיסא הבדיקה ותתבקשי להכניס את הרגליים לרגליות ולהשען אחורנית.
לאחר מכן תתבקשי להזיז את האגן עד הקצה של הכיסא.
ברוב הכיסאות יש מין חור באמצע, אל תדאגי, לא מדובר בטעות עיצובית של הכיסא ;)
במהלך הבדיקה הרופאה תסביר לך את שלבי הבדיקה ומה עומד להתרחש כדי שתהיי מוכנה. לדוגמא: "אני מסתכלת על הפות ומפסקת קצת את השפתיים", או "אני שמה ג'ל, שימי לב, הוא קר". במידה ואת חוששת שהיא תישכח, מותר לך ואף רצוי שתזכירי שאת מבקשת שתסביר תוך כדי. באותה מידה – אם את ממש לא רוצה שהיא תסביר לך מה היא עושה, את יכולה לבקש שלא תסביר.
הבדיקה עצמה בד"כ לא מעוררת כאבים משמעותיים, אבל ייתכן שכן יהיו כאבים או אי נוחות, בייחוד אם זו הסיבה בעקבותיה את פונה.
הבדיקה יכולה לכלול (בהתאם לסיבה שבגינה פנית ובהתאם לשיקול דעת הרופאה):
- בחינה חיצונית של אזור הפות. (את יכולה לבקש מראה או לבקש לצלם במכשיר שלך בלבד ולהסתכל גם )
- בחינה פנימית של פנים השפתיים ו/או הנרתיק – באמצעות אצבעות ולחיצות על הבטן התחתונה, באמצעות מכשיר הספקולום או המפסק (מכשיר שנראה כמו ברווז) שמרחיב את הנרתיק ומאפשר להסתכל על צוואר הרחם.
- אולטרסאונד גינקולוגי - בד"כ מצריך שימוש במתמר פנימי ( מעין זרוע מאורכת שמוכנסת אל תוך הנרתיק ומשקפת את הרחם, השחלות והשלפוחית) לפעמים צריך להשלים את הבדיקה עם אולטרסאונד חיצוני. אולטרסאונד חיצוני מועבר על פני הבטן התחתונה, מטרתו לשקף את אותם האיברים אך מזווית אחרת.
במידה ומעולם לא קיימת יחסי מין- הבדיקה תתבצע ע"י מתמר חיצוני בלבד ולפעמים אף לא במרפאה של הרופאה אלא בהפניה מיוחדת למכון שבו יש טכנאית מנוסה שתבצע את הבדיקה עם המתמר החיצוני כששלפוחית השתן שלך מלאה.
- לקיחת דגימות שונות – במהלך הבדיקה לפעמים צריך להשתמש במכשירים מיוחדים כמו מקלוני אוזניים, מברשות מיוחדות וכו (לדוגמא: בדיקת פאפ* - ראי הסבר). הבדיקות יכולות להיות לא נעימות אבל בדרך כלל אינן כואבות.
- בדיקת פאפ – נטילת דגימה מצוואר הרחם כדי לבדוק נוכחות של תאים טרום סרטניים. הבדיקה אינה כואבת, והיא חשובה עבור כל מי שפעילה מינית לצורך גילוי מוקדם. היא מבוצעת במרפאה, במהלך הבדיקה השגרתית. את התוצאה תקבלי לאחר כ-3 שבועות.
- ישנן רופאות נשים שמבצעות בדיקות שד כחלק מבדיקה גינקולוגית שגרתית אך רובן לא.. תשאלי את הרופאה בנוגע לבדיקת שד ומה היא ממליצה. אם יש צורך, מומלץ לעבור את הבדיקה אצל כירורגית שד.
אורך הבדיקה תלוי בסיבת הטיפול.
חשוב לזכור- *גם בשלב הזה המלווה יכולה להישאר בחדר, ליד השולחן למשל. זו זכותך! *מותר לך לעצור את הבדיקה בכל שלב! פשוט לקום ולצאת! *הרופאה לא יכולה לבצע אף בדיקה (גם אם היא חושבת שהיא הכרחית) ללא הסכמתך! לדוגמאות נוספות והמשך קריאה לגבי זכויות המטופלת בזמן בדיקה רפואית, ממליצות לעיין באמנה של "קרן בריאה"- שם רשומות כל הזכויות שלך במהלך בדיקה גינקולוגית.
שלב 4: סיום והמלצות
הרופאה תאמר לך שהבדיקה הסתיימה ואת יכולה להתלבש.
תוכלי לנגב את הג'ל או תחושה לא נוחה שנשארה באזור בעזרת נייר לניגוב שתוכלי לבקש מהרופאה. לא בכל מרפאה יש מגבונים, לכן הביאי אותם איתך אם את חושבת שתזדקקי להם.
לאחר שתתלבשי ותחזרי לשולחן- הרופאה תסביר לך את הממצאים והמסקנות של הבדיקה ואת ההמלצות שלה להמשך בירור או הטיפול הדרוש. לאחר מכן תיפרדו בנעימים ותמשיכי לך ליומך.
חשוב לזכור: הרופאה צריכה להסביר לך את הבדיקה, הממצאים, והטיפול בצורה שתיהיה ברורה לך. אל תתביישי לשאול (כמה פעמים שצריך) את כל השאלות שיש לך, וצאי מהפגישה רק אחרי שהבנת את כל הדברים.
קבוצות ייחודיות
- נשים בעלות מוגבלות: ישנו תו-תקן מחייב של נגישות. אבל את תמיד יכולה להתקשר ולוודא שהמרפאה מונגשת לצרכים שלך. במידה ותתבצע בדיקה, תצטרכי לעלות על כיסא הבדיקה. לכן, שקלי להביא איתך מלווה שיכולה לעזור לך לעלות על הכיסא.
- נשים לסביסיות: במידה וקיימת יחסי מין שהיה בהם אלמנט של חדירה נרתיקית, גם אם מדובר בעזרים, אצבעות וכדומה – תוכלי ורצוי לקיים בדיקה מלאה. חשוב גם לבצע בדיקת פאפ תקופתית.
- נשים שלא קיימו יחסי מין עם חדירה (בתולות): בד"כ לא צריכות בדיקה נרתיקית, אך אין מניעה לבצע אותה בהסכמת האישה כמובן תוך הסבר אודות חשיבות הבדיקה ומהלכה. ברוב המצבים ולרוב התלונות ניתן להסתפק בבדיקה חיצונית ע"י הסתכלות או אולטרסאונד חיצוני שמתבצע על הבטן כמתואר מעלה.
- טרנס* : מומלץ לחפש רופאות שמכירות את התחום ושהן טרנס-פרנדלי. בכל אופן, מומלץ להגיע לפגישת היכרות עוד לפני שמבצעים בדיקה. כך תדעו אם הרופאה הזו מתאימה לכם, ואם תרגישו בנוח לעבור אצלה בדיקה כשתצטרכו. קחו בחשבון שלא כל הרופאות מכירות את המושגים "הנכונים" וזה בסדר לעזור להן כדי להוריד את המבוכה של שני הצדדים. 😊
- נשים הסובלות מוולודיניה / וגיניסמוס – כאבים בפות ובנרתיק: הסבירי לרופאה על הכאבים והחששות כבר בשיחת ההיכרות. בקשי שהבדיקה תיהיה כמה שיותר עדינה ואיטית. אם את מרגישה שיש זילזול בבקשה הזו – פשוט סיימי את הפגישה וצאי! זהו! נקודה! יש מצבים בהם הרופאה תמליץ לעשות את הבדיקה בהרדמה. זה לא דרוש בכל המקרים, אך במידה ואת חושבת שזה משהו נחוץ במקרה שלך, תעלי את האופציה הזו ותשאלי את דעתה של הרופאה.
יש מספיק רופאות/ים שמודעים לאפשרות הזו.
טיפים מנמרות
- בד"כ הביקורים נשארים במערכת הממוחשבת. אם חשוב לך לקבל העתק מודפס-תבקשי.
- קחי בחשבון, שיש המון מידע שנכתב ונרשם. לפעמים אפשר לבקש שפרט כזה או אחר ישאר חסוי או לא יירשם. אם הוא לא יירשם- קחי בחשבון שהרופאה לא תיזכור/תדע אותו בפעם הבאה..וזה עלול להיות חסרון...
- בחלק מהמרפאות גם אם את מגיעה ללא מלווה את יכולה לבקש מהרופאה שתקרא למזכירה שתהיה נוכחת בחדר.
- אם יש לך חרדה ספציפית מהבדיקה הזו, אם עברת אירוע קשה שקשור לבדיקה גניקולוגית, חשוב שתקבלי טיפול רגשי מתאים כדי לעבד את החוויה וכדי לאפשר לך לשמור על הבריאות שלך ולבצע בדיקות חשובות בהמשך.
- יכול להיות שהרופאה תתחיל לתת לך מסקנות והמלצות בדרך לשולחן תוך כדי שאת מתלבשת. אם את לא מצליחה להתרכז במה שהיא אומרת או לא שומעת מספיק טוב – אמרי לה!
Comments