top of page
Writer's pictureד"ר ליאור שחר

טחורים


בתמונה: אפרסקים וקקטוסים מרחפים במרחב

עזרה בכתיבה: ד"ר גלי וסטריך, מומחית בכירורגיה


אז נתחיל מזה שלכולנו יש טחורים. טחורים הם בעצם חלק מהמבנה של סוף המעי הגס שלנו (הרקטום), בחלק שקרוב לפי הטבעת. הם כריות של כלי דם מורחבים שתפקידם לעזור לנו לשלוט על פעולות המעיים (היציאות) שלנו. מתי טחורים הופכים לבעיה? כשהם נמתחים ומתרחבים. במקרה כזה הם עלולים לצנוח אל מחוץ לפי הטבעת, לדמם, להכאיב או לגרום לתופעות אחרות.


השכיחות של בעיות טחורים זהה אצל גברים ואצל נשים, אלא שלנשים הרבה פחות נוח לבוא ולשוחח על כך עם הרופאה שלהן. חשוב שתגידי כשיש לך אי נוחות באיזור, כדי שהרופאה שלך תוכל לעזור לך!


מה את עלולה להרגיש?

· כאבים בפי הטבעת או בסמוך לו, בזמן יציאה או לאו דווקא.

· אי נוחות או גרד באיזור פי הטבעת

· נפיחות או בליטה סביב פי הטבעת

· דם טרי על הנייר לאחר היציאה או באסלה

· דליפה קלה של צואה או רטיבות באיזור


מה הסיבות לטחורים?

לעיתים הם יכולים להופיע במהלך הריון או לאחר לידה, או כתוצאה מעצירות ממושכת או נטייה לשבת ישיבה ממושכת בשירותים. אבל הרבה פעמים הם גם יופיעו ללא כל סיבה נראית לעין, ולא נדע (כן, אנחנו, הרפואה!) להסביר את הסיבה להופעתם.

אנחנו כן יודעות שיש גורמים שמעלים את הסיכון לטחורים, והם: חוסר פעילות גופנית, עודף משקל, אי ספיקת לב משמעותית, שחמת הכבד ותורשה.


הטחורים נחלקים לשני סוגים:

טחורים חיצוניים – אלו ניתנים להסתכלות ולמישוש מחוץ לפי הטבעת. הם נוטים פחות לדמם ויותר לכאוב או לגרד.


טחורים פנימיים – הם ממוקמים בתוך הרקטום, ונוטים פחות לכאוב ויותר לדמם. לעיתים הטחורים הפנימיים יוצאים החוצה בזמן יציאה וחוזרים פנימה או דורשים החזרה עם אצבע, תלוי בדרגת החומרה של הצניחה שלהם.


איך מאבחנים טחורים?

גשי לרופאת המשפחה שלך, וספרי לה מה מפריע לך.

היא תתשאל אותך ותבדוק אותך. בהסתכלות בפי הטבעת היא תוכל לבדוק ולראות את הטחורים ולאבחן בפשטות, כבר במרפאה.

לעיתים, כמו במקרה של טחורים פנימיים, לא תהיה אפשרות לראות את הטחורים בהסתכלות ויהיה צורך בבדיקה של כירורגית שיכולה לבדוק את הרקטום מבפנים. לצורך כך היא משתמשת באנוסקופ – מכשיר שמאפשר להבחין בטחורים פנימיים. זו בדיקה שנעשית בחדר הרופאה במרפאה, ללא צורך בהכנה מיוחדת, ומאפשרת לה לאבחן האם קיימים טחורים פנימיים ובאיזו חומרה.


כמו כן, לעיתים חשוב לעשות בדיקות נוספות כדי לשלול סיבות אחרות לדימום מפי הטבעת, כמו דלקת של המעי או סרטן המעי הגס. הכל תלוי בסימפטומים שלך, בגיל שלך, ובשאר הרקע הרפואי שלך. רופאת המשפחה שלך תדע להפנות אותך בהתאם.


כיצד מטפלים בטחורים?

אם יש לך כאב עז מאד ופתאומי, יתכן שיש לך בעיה אחרת שאיננה טחורים, או שיש טחור שיש בו קריש דם. חשוב כמובן לפנות לרופאה לאבחון נכון. במקרה של טחור עם קריש דם, הטיפול הוא קירור מקומי (אפשר לשים פד בפריזר או קוביות קרח בתוך מגבת ולהניח במקום הכואב), אמבטיות ישיבה תכופות במים חמימים, משככי כאבים ומרככי יציאות (ראי בהמשך). אם אין שיפור תוך יום-יומיים – יהיה צורך בהפניה למיון לצורך טיפול כירורגי בטחור הסורר הזה.


ברוב המקרים טחורים לא גורמים לכאב שכזה אלא לסימפטומים שמופיעים למעלה. במקרים כאלה, הטיפול הכי חשוב בטחורים הוא התנהגותי.


למה הכוונה? הכוונה היא לעשות הכל כדי לאפשר יציאות רכות וסדירות:


1. מרככי יציאות לתקופה: תוסף של סיבים תזונתיים שאפשר לקנות בכל הפארמים ובתי המרקחת ללא מרשם, ולהוסיף למשקה. הוא לא נספג בגוף ורק מאפשר יציאות רכות יותר. חובה לשלב אותו עם המרכיב הבא:


2. שתייה מרובה. לא כל כך חשוב מה, כל עוד לא מדובר במשקאות עם קפאין. חשוב מאד לשתות הרבה משום שתוספי הסיבים פועלים על ידי ספיחת נוזלים, וחשוב לתת להם מספיק נוזלים לספוח...


3. צריכת מזונות עתירי סיבים כמו ירקות בקליפתם, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, זרעי חמניות, זרעי דלעת.


4. חשוב להימנע ממאמץ בשירותים ומישיבה ממושכת בשירותים. מצד שני, יש לאפשר לעצמכן זמן מספיק ליציאה.


טיפול להקלה ולריפוי של הטחורים:


א. משחה מקומית ונרות – הרופאה שלך תרשום לך. זהו טיפול שמפחית את הדלקת והבצקת שנוצרות במקום. חשוב לטפל באופן סדיר לפחות שבועיים, כדי להבטיח ריפוי.


ב. אמבטיות ישיבה עם מים חמימים וסבון (אם את רוצה לשים תאורה נעימה, להדליק נרות ולשים מוסיקה צרפתית - אנחנו ממש לא נגד.).

בגיף: אופרה נהנית לה באמבט מפונפן

ג. שטיפת פי הטבעת עם ראש המקלחת – רצוי כמה פעמים ביום.

אם כל אלו לא עוזרים, הרופאה שלך תפנה אותך לכירורגית, שתוכל לסייע לך באמצעות טיפולים פולשניים יותר. הטיפולים הללו כוללים קשירה של הטחורים או טיפול ניתוחי, כתלות בסימפטומים שלך ובסוג הטחורים.


Recent Posts

See All

コメント


bottom of page