תכנית "אם לאם" היא תכנית קהילתית שמטרתה לספק לווי ותמיכה לאימהות לתינוקות עד גיל שנה. במסגרת תכנית זו, מתנדבות, שהן עצמן אימהות, עורכות ביקורי בית בביתן של האימהות המבקשות תמיכה.
מה זה "אם לאם"? "אם לאם" - זה מתאים גם לי? איך זה עובד? מי הן המתנדבות? חשוב שתדעי במילים שלהן: חוויות של נשים שהשתתפו בתכנית
תכנית "אם לאם" היא תכנית קהילתית שמטרתה לספק לווי ותמיכה לאימהות לתינוקות עד גיל שנה. התוכנית פותחה בבוסטון בארה"ב והובאה לארץ על ידי פרופ' מרשה קייטס מהאוניברסיטה העברית בירושלים בשנת 1999,ונחשבת למובילה והאם של תכנית "אם לאם" בישראל. התכנית פועלת משנת 2004 במרכז לחקר וקידום בריאות האישה באוניברסיטת בן גוריון בנגב, בראשותה של פרופ' ג'ולי צוויקל. כמו כן, יש לה גם סניפים במקומות אחרים בארץ. יכול להיות שהמצב הזה מוכר לך: הלידה עברה בשלום, אתם בבית וכולם רוצים לבוא לבקר. תשומת הלב שעד עתה הייתה מופנית כל כולה אלייך, מופנית עכשיו לתינוק.ת. כולם מתפעלים ומתרגשים מאד- היא ברורה, מתוקה, דומה לאבא שלה, לסבתה. ואת, שהפכת לאימא, אימא של הפלא שנולד, שאמורה להיות הכי שמחה, מתבוננת מהצד ושותקת. את חווה תחושות מבלבלות מרגע שעברת להיות אמא, מצד אחד את כל כך שמחה שאת אמא ועוד לילד.ה הזו בדיוק (הם באמת הכי חמודים ומדהימים ואת לא משוחדת בכלל!). מצד שני, את לא כל כך שמחה על כל השינויים החדשים שנכנסו לחייך. אולי את מרגישה שאת לא כל כך יכולה לדבר על זה. לפעמים הדמעות חונקות ,את רוצה לברוח מכאן רחוק כמה שאפשר, לחזור למי שהיית פעם- לחופש והשקט הנפשי שלך, לבטן השטוחה, לעבודה, ללילה שלם ורצוף של שינה, לתחושה שאת יכולה לקחת הפסקה לעצמך מתי שאת רוצה ולא מתי שהתינוק.ת מרשה לך. אימהות רבות חוות את הפרדוקס הזה. אם את מרגישה ככה – את ממש לא לבד. לחלק התחושה הזו מעמיקה לדיכאון של ממש. יכול להיות שאת מרגישה שאת צריכה עזרה, צריכה מישהי לדבר איתה שתבין מה עובר עלייך. מישהי מחוץ למעגל הקרוב אלייך אולי. מישהי שאפשר לספר לה את הדברים כמו שהם בלי לפחד, בלי לדאוג שזה יבהיל או ילחיץ אותה, שתוכל להקשיב ולומר – "היי, עובר עלייך משהו די גדול. המחשבות האלו עולות אצל עוד נשים". בתכנית "אם לאם" אנו "משדכות" בין מתנדבות ליולדות צעירות בשביל לספק להן תמיכה חברתית ולעזור להן להסתגל לשינוי הגדול הזה בחייהן. תכנית "אם לאם" מבוססת על ממצאים מחקריים וקליניים המצביעים על ההשפעה הרבה שיש לה להסתגלות של אימהות לתפקיד ההורות. מחקר שנעשה במרכז לחקר וקידום בריאות האישה ,בהשתתפות 300 נשים שהשתתפו בתכנית בארץ, מצא כי:
95% מהאימהות שמחות שהצטרפו לפרויקט
90% מהאימהות אומרות שימליצו לאחרות להצטרף
95% אומרות שהפרויקט עזר להן על ידי:
תמיכה סוציאלית
מודל טוב לאימהות
מפחית את תחושת הבדידות והסטיגמה ב"לא להיות אמא טובה"
מקדם ביטחון אימהי והערכה עצמית
מספק כוח ומוטיבציה לחיפוש אחר משאבים
טיפים לטיפול והשגחה
מעודד פתרון בעיות בכל נושא האימהות.
"אם לאם"- זה מתאים לי? איך אני יכולה להצטרף לתוכנית?
אם את מרגישה שאת מתקשה להתמודד עם השינוי הזה, המעבר לאימהות. אם את מרגישה שאת רוצה או צריכה תמיכה ממישהי שעברה את זה בעצמה, התכנית תתאים לך! גם אם את כבר מקבלת טיפול מאיזשהו גורם בקהילה, וחושבת שהתכנית תתאים לך ותתרום לך – את בהחלט יכולה להצטרף! כניסה לתכנית:
את תקבלי הפנייה לתכנית על ידי אשת.איש מקצוע (מחלקת יולדות בסורוקה / משרד הרווחה /טיפת חלב ועוד)
שיחת היכרות:
נציגה מטעם התכנית, תתקשר אלייך ותתאר לך את התכנית והמטרות שלה
אם תתענייני בתכנית תעברו לשלב הבא. תהליך קליטה:
אחת מהמרכזות של התכנית תקבע איתך פגישה בביתך לתחילת תהליך הקליטה. היא תגיע כדי להכיר אותך ולהבין מדוע פנית ל"אם לאם", חוץ מזה היא גם תסביר לך על התכנית בפירוט.
את תמלאי שאלון הצטרפות לתכנית הכולל שאלון אדינברו- שאלון שבודק את מצב הרוח שלך לאחר הלידה ומראה האם ייתכן שאת מתמודדת עם דיכאון לאחר לידה.
אם התוצאה של השאלון תראה שאת זקוקה לעוד עזרה, מרכזות התכנית יפנו אותך לגורם מקצועי מטפל. כל זאת בנוסף לתמיכה שתקבלי באמצעות המתנדבת. עם זאת, התכנית פועלת לפי כללי אתיקה ברורים כדי לשמור על המידע שלך.
שידוך למתנדבת:
המרכזות של התכנית, שהכירו אותך קצת והבינו מה הצרכים שלך "משדכות" אותך למתנדבת. הן לוקחות בחשבון מגוון שיקולים כמו: אזור מגורים, שפה, אישיות, ניסיון חיים, תחומי עניין מרכזיים וההעדפות שלך.
איך זה עובד?
תכנית "אם לאם" מבוססת על ביקורי בית, לנשים הרות ולאימהות לתינוקות (עד גיל שנה). מרגע שרכזות התכנית שידכו בינך לבין מתנדבת, אתן תיפגשו אחת לשבוע, בין שעה לשעתיים בהתאם לצורך. הקשר יהיה פתוח וזמין גם לשיחות טלפון ו-ווטסאפ. המתנדבת יכולה להציע כל מיני סוגים של תמיכה עבורך, למשל: התפקיד של המתנדבת הוא לספק תמיכה רגשית לאם ולתינוק.ת החדשים. היא מקשיבה, מהווה דוגמה אישית, חברה, כמו "אימא" (רק אולי קצת פחות שיפוטית ;) ). מדריכה סביב נושאי התפתחות שונים, ומהווה גורם מתווך בקהילה. המתנדבת יכולה לעזור גם בתמיכה "טכנית" (למשל להתלוות אלייך לתור אצל בטיפת חלב, לעזור לך בכל מיני פעולות שקשורות לטיפול בתינוק.ת ועוד), תמיכה אינפורמטיבית (לייעץ, להדריך, לתת לך מידע פרקטי שאולי את מרגישה שחסר לך) וגם תמיכה השוואתית (המתנדבת הייתה בעצמה אמא וגם פגשה הרבה אימהות צעירות, כולנו רוצות לפעמים את התיקוף הזה שאנחנו "נורמליות" ביחס לאחרות באותו מצב, המתנדבת היא גורם נפלא לשאול אותו). הדבר החשוב ביותר- המתנדבת נמצאת שם עבור היולדת - עבורך. הדגש בביקורים בבית הוא בניית קשר בטוח שמבוסס על אמון. יש חשיבות גדולה מאוד לתמיכה חברתית, בייחוד בשנה הראשונה והקריטית להתפתחות הקשר הורה-ילד. מרב תשומת הלב מופנית כמובן אלייך, למצב הרגיש והייחודי שבו את נמצאת אבל ישנה התייחסות גם לכלל בני המשפחה. המתנדבת ורכזות התכנית מנסות לסייע בכל דרך אפשרית ,נמצאות בקשר מתמיד עם גורמי טיפול נוספים בקהילה, עושות את המרב והמיטב בכל התערבות, על פי הצרכים שעולים. התמיכה בך ובמשפחה, נותנת הרגשה טובה ונעימה והתחלה נכונה בדרכה החדשה. על מה תדברו במפגשים? מה שתרצי, מה שיעלה. המטרה היא לתת לך מקום לדבר על הדברים שמסקרנים, מאתגרים או מטרידים אותך. לתת לך מרווח לחקור את העולם החדש הזה של האימהות, ולהסתגל לחוויית עם כל העוצמות שבה (ובטח כבר הבנת שיש הרבה).
מי הן המתנדבות?
בתכנית פעילות 40 מתנדבות , נשים מיוחדות שתורמות מזמנן מתוך רצון והבנה של החשיבות שבליווי שבתקופה כזו. נשים מצטרפות לפרויקט כמתנדבות כי הן מבינות את החשיבות של תמיכה בתקופת המעבר אל ההורות. לרב, גם הן היו במקום הזה בחייהן. הן פועלות מתוך התפיסה, שלתת מענה לצרכים הרגשיים והחומריים, בשלבי ההורות הראשונים, יובילו להורות טובה ולמניעת מצוקות בעתיד. המתנדבות הן נשים בעלות משפחה, עיסוקים שונים וחלקן עובדות במשרות מלאות, ונוסף על כך מקדישות מזמנן ומעצמן להיות אוזן קשבת ויד תומכת לאם חדשה. הייחודיות שלהן היא ביכולת ההכלה שלהן, בהקשבה, בקבלה וביכולת שלהן לפתח תקשורת טובה עם האמא המצטרפת לתכנית. הקשר האישי האיכותי הזה הוא מעל הכל מה שתורם למי שבוחרת להיעזר בתכנית "אם לאם". המתנדבת באה לעזור, ובעיקר מעל הכל – להקשיב. עם הזמן וההיכרות, עם הקשר הזה שנוצר שהוא לא "רשמי" יורדות המחיצות ואפשר לדבר חופשי, לשתף, לפרוק תסכולים שאולי את לא מרגישה בנוח לפרוק מול המשפחה או החברים הקרובים וכמובן גם לקבל עזרה אם צריך. המתנדבות בתכנית מקבלות הדרכה לאורך כל התקופה. הן משתתפות במפגשים קבוצתיים עם הרכזת, מרחיבות את הידע שלהן בנושאים שקשורים ליולדות צעירות, לתינוקות ולהתנדבות עצמה. הן מלוות כל הדרך כדי לוודא לתמוך גם בהן. כך נוצרת בתכנית כמה מעגלים שדואגים לך, שתקבלי את התמיכה שאת רוצה או צריכה.
חשוב שתדעי!
יולדת יכולה להצטרף לתכנית אם לאם ולקבל ליווי ותמיכה עד גיל שנה של הילד.
יולדת יכולה לסיים את הקשר עם המתנדבת ועם תכנית "אם לאם" ,כאשר חשה צורך בכך.
ישנה אתיקה מקצועית בקשר מתנדבת-יולדת ,שום מידע אישי של היולדת לא יועבר לאף גורם, למעט אם יש סכנה לאם או לתינוק .
התכנית מתקיימת גם לחברות הקהילה הבדואית בנגב בדרום, בשפה הערבית!
במידה ולאחר מילוי השאלון ,נמצא שאת מתמודדות עם דיכאון, נציע לך לפנות לגורם מקצועי מטפל ונהיה במעקב שאכן עשית זאת.
במידה ואת מקבלת עוד טיפול מאיזשהו גורם בקהילה ואת מעוניינת שנדע על כך נוכל לשתף פעולה עם הגורם המטפל על מנת להבטיח תמיכה מתואמת ויעילה לך (עו"ס רווחה/קופת-חולים, אחות טיפת חלב, מתאמת טיפול בבריאות הנפש וכו'). חשוב שתדעי שישנו שיתוף פעולה מלא בין הגורמים ,על מנת להבטיח תמיכה מתואמת ויעילה לאימהות המשתתפות.
במילים שלהן:
ציטוטים של נשים שהשתתפו בתכנית
" תכנית מעולה ,שמובילות אותה נשים מדהימות בנפשן. הצילו אותי פשוט אחרי הלידה. נתנו לי סיבה לצאת מהבית, לשתף אימהות אחרות ולשמוע. לא הייתי לבד בזכותן. הליווי של התכנית לדעתי הציל אותי מדיכאון שלאחר לידה ונתן לי ביטחון. יש כוח!" " את פשוט עושה שליחות ומצווה עם פרויקט אם לאם, מזל ששמרתי את הפלייר מבית החולים, אגב גם לפנות אליכן לקח לי זמן, אבל שמחה שעשיתי את זה" " הסדנה הזו הגיעה אלי בתקופה לא פשוטה והייתה עוגן משמעותי עבורי. ממש חיכיתי למפגשים כל שבוע והרגשתי שהחברה שלכן, השיתוף, העצות והפתיחות נתנו לי אנרגיה ולהפתעתי ממש עזרו. עבורי הקונספט של הזום היה מושלם. זה אפשר לי פשוט להיות בלי יותר מידי התארגנויות." " איזה כייף, אני הולכת להפיץ את הטוב הזה והדבר המדהים הזה שנקרא אם לאם, תודה לכן" "התכנית שלכן פשוט הצילה אותי ואת האימהות שלי, מיליון תודות"
חוויות מניסיון: עזר לך? יש משהו שאת חושבת שחשוב להוסיף? יש לך טיפים שווים שאספת? כתבי כאן למטה או שלחי מייל לאתר! הניסיון שלך חשוב ביותר!
המרכז לחקר וקידום בריאות האישה תכנית "אם לאם" המרכז נוסד בשנת 1999 כדי ללמד ולקדם את בריאות הנשים ורווחתן. זהו המרכז האקדמי היחיד בישראל המתמקד בקידום הנושאים של נשים תוך שילוב מחקר חדשני, רב תחומי עם תרומה לקהילה. כל פעילויות המרכז מדגישות את המפתח לבריאות טובה: מניעה והתערבות. הגישה הבין-תחומית של המרכז משלבת נושאים של דאגה חברתית ותרבותית ומשתרעת על פני תוחלת החיים האנושית כולה. עבודת המנהיגות והצוות של המרכז עובדים באופן מתמיד כדי להגדיל את המודעות בקרב חוקרים, אנשי מקצועות הבריאות, סטודנטים והציבור בנוגע לצרכי הבריאות הייחודיים של נשים. האידיאולוגיה של המרכז מתבססת על העובדה ששיפור מצב בריאות הנשים תלוי בגישה רב-תחומית המשלבת מחקר, טיפול קליני, עבודה, חינוך לבריאות הציבור ופעילות קהילתית. מאז שנת 2004 מפעיל המרכז את תכנית "אם לאם" לתמיכה בנשים בשלבי ההורות הראשונים. זהו רק פרוייקט אחד מתוך מגוון של פרוייקטים ומחקרים שכולם נועדו - לשים את בריאותן של נשים במרכז. גם שלושה דפים לא היו מצליחים לסכם את פועלן של הנשים המדהימות שפועלות במרכז הזה, נמרות אמיתית! כדי להתעדכן בכל הפעילויות והמידע המרתק, מוזמנות להיכנס לאתר המרכז, עמוד הפייסבוק של תכנית "אם לאם" או לפנות אליהן במייל.
コメント