הגדרה יבשה
אנדומטריוזיס היא מחלה גינקולוגית כרונית, דלקתית ותלוית אסטרוגן, הנגרמת כאשר יש הימצאות של תאי רירית רחם (אנדומטריום) מחוץ לרחם. התאים מתמקמים באזורים שונים בגוף, בעיקר באזור האגן. המחלה פוגעת ב-10% מהנשים בגיל הפריון, מה שהופך אותה לנפוצה למדי. פעמים רבות התסמינים מופיעים כבר מהווסת הראשונה. המחלה גורמת לרוב לכאבי אגן וגב קשים אשר מחמירים במהלך הביוץ או הווסת, כאבים ביחסי מין, בעיות עיכול, קשיי פריון ועוד, ופוגעת באופן משמעותי באיכות החיים של החולות בה.
נמרות מסבירות
אנדומטריוזיס הוא מצב שבו תאי רירית הרחם שלך(התאים בשכבה הפנימית של הרחם) יוצאים לטייל ומתיישבים במקומות לא להם. על אף שיצאו לטייל ברחבי חלל הבטן והאגן, אינם שוכחים את מקורותיהם ומראים נאמנות ע"י תגובה לאסטרוגן, אחד ההורמונים הנשיים הנפוצים שמופיע יותר בעת ביוץ ובעת ווסת. בגלל שהם מגיבים לאסטרוגן אבל לא נמצאים איפה שהם אמורים להיות, הם יוצרים תגובת דלקת מקומית ומקוממת סביבם. בהמשך הדלקתיות הזו גורמת לכל מיני תופעות כמו הידבקויות בין רקמות איברים (למשל חצוצרות ודופן הרחם), נגעים, וציסטות- גופיפים עם נוזל שמתיישבים באותם האזורים ולכן לעתים יש צורך לבצע התערבות כירורגית (ניתוחית). אנדומטריוזיס (או אנדו' כמו שהרב קוראות לו) יכול לגרום לכל מיני תופעות שמקשות על איכות החיים והרווחה האישית.
תסמינים בחיים ובתפקוד
את מפספסת ימים בעבודה בגלל המחזור באופן כמעט קבוע, או מתפללת לזה שהיית יכולה להישאר בבית בימים האלה
את מרגישה חולה פיזית בזמן המחזור או הביוץ- תשישות, הקאות, בחילות, תסמינים במעיים
את סובלת מקושי בקיום יחסי המין- נגיד כאבים באגן, אולי זה אפילו משפיע על הזוגיות שלך
כל מי שמכיר אותך תמיד יודע מתי את במחזור, כי את לא יכולה להסתיר את המצב שלך
פספסת יותר מאירוע חברתי אחד כי היית בדיוק בהתקף של כאבים או דימום
יכול להיות שניסית גלולות לעזרה עם כאבי המחזור ללא הצלחה
בזמן המחזור או הביוץ את מתקשה לעשות דברים שאת בדרך כלל עושה בקלות- לעבוד, לרקוד, לסדר...
הכאבים מסיחים את דעתך בצורה משמעותית, את מתקשה להתרכז, מרגישה קושי להיזכר בדברים
את ישנה משמעותית יותר ממה שאת רגילה בניסיון להימלט מהכאבים
יכול להיות שהגעת עד לבית חולים כי כבר חשבת שמשהו שם התפוצץ, אבל הבדיקות לא הראו משהו חשוד
בזמן מחזור או ביוץ, קמת בלילה בגלל כאבים באזור האגן או דימומים רבים
פנית כמה פעמים לטיפול בגלל כאבים בשלפוחית או בעיות עיכול ולא נמצאה סיבה
יכול להיות שניסית להיכנס להריון זמן רב ללא הצלחה
כאבים דמויי "כאבי מחזור" תופסים אותך ככה סתם לפעמים ומשפיעים על שגרת יומך
את שנים תוהה אם באמת הכאב הזה חריג או שזה פשוט כאב רגיל
שלבים באבחון
אם התסמינים האלו מדברים אלייך, אלו השלבים שאנחנו ממליצות עליהן:
שלב 1: פנייה לרופאת המשפחה כדאי שרופאת המשפחה שלך תדע מה את עוברת. היא מכירה את הרקע הרפואי המלא שלך ותוכל כנראה לספק ידע נוסף בנוגע למה שאת חווה שאולי לא חשבת עליו. בנוסף, היא תוכל להפנות אותך למרפאה המתמחה באנדומטריוזיס או כאבי אגן לבירור מעמיק. (על זה נפרט עוד למטה.) שלב 2: תהליך אבחון אצל מומחית כרגע בישראל יש רק מומחים ולא מומחיות לאנדומטריוזיס... בואו לתחום רופאות! אנחנו ממליצות להגיע לרופאת נשים שמתמחה בתחום האנדומטריוזיס ושידוע שיש לה גישה למגוון בדיקות אולי כבר במרפאה עצמה, כדי לחסוך ריצות ממקום למקום עד כמה שאפשר. חשוב! אל תהססי ללכת לייעוץ אצל רופאה אחרת במידה ואת מרגישה שאת לא מקבלת מענה מתאים. מגיע לך להתייעץ עם עוד רופאה ע"פ חוק ובעיקר מגיעה לך תחושה טובה שמטפלים בך ומתייחסים אלייך ברצינות! תהליך האבחון תמיד יכלול: תשאול מקיף!- הרופאה שאת מגיעה אליה צריכה לבצע תשאול מקיף כדי להבין לעומק מה שאת מתארת. זה לא הזמן להתבייש! אל תסתירי מידע שאת חושבת שיכול להיות רלוונטי. תהליך האבחון יכול לכלול: - אבחנה מבדלת (בדיקה שזה אכן אנדומטריוזיס ולא תופעה/מחלה אחרת) ושלילה של גורמים נוספים שיכולים לגרום לתלונות שלך (למשל בדיקת פרופיל הורמונלי, בדיקת PAP, בדיקה להימצאות מחלות מין וכו) - בדיקה גניקולוגית אצל מומחה: בדיקת רצפת האגן, אולטרסאונד גניקולוגי בדיקות ספציפיות לאנדומטריוזיס: - אולטרסאונד גניקולוגי תלת-מימד: מבוצע אצל רופאות מומחיות בהדמייה - אולטרסאונד כליות ודרכי שתן - טומוגרפיה ממוחשבת (CT) של חלל הבטן - MRI – בדיקת תהודה מגנטית (כדאי לדעת שכדי לזהות אנדומטריוזיס יש צורך בפרוטוקול ספציפי של בדיקת MRI ולא כל המרכזים מבצעים אותו. מומלץ להתייעץ עם רופאת נשים שמתמחה באנדומטריוזיס) - כרגע אבחון וודאי של מחלה ע"פ הרפואה מתבצע ע"י ניתוח לפרוסקופי* *לפרוסקופיה היא שיטת ניתוח שמבוצעת בעזרת מכשירים המוחדרים דרך פתחים זעירים בדופן הבטן וע"י כך נמנעת מפתיחת הבטן. חשוב לומר שעדיין מדובר בניתוח בהרדמה מלאה. באמצעות הניתוח ניתן לאתר ולטפל באנדומטריוזיס, ע"י בדיקה והסרה של הרקמות שנפגעו. אבל, רופאות מומחיות אשר הוכשרו בטיפול במחלה באופן מעמיק יכולים להגיע לאבחון מהימן יחסית באמצעות בדיקה גינקולוגית ואולטרסאונד אגן, ובדיקת MRI לפי הצורך. אפילו, שבהחלט לא תמיד יצליחו לראות את נגעי האנדו גם בבדיקות כאלו.
אובחנתי...מה עכשיו?
קיבלת אבחנה, ועכשיו יש לך כמה אפשרויות לטיפול. בד"כ השילוב ביניהן וגם שינוי של כמה הרגלים שיוצר הקלה מתסמיני האנדומטריוזיס ותורם לאיכות חיים.
סתם שתדעי הצטרפת עכשיו לקהילה מהממת של נשים חזקות ביניהן גם וופי גולדברג, סוזן סרנדון ולינה דנהאם.
מה תוכלי לקבל מהרופאה:
טיפול הורמונאלי- גלולות שמשמשות גם למניעת הריון, מכילות אסטרוגן ופרוגסטרון במינונים שונים
טיפול הורמונאלי- התקן תוך רחמי
תוספי מזון- לעתים תמליץ הרופאה ליטול ויטמין D ומגנזיום להקלה על התסמינים
טיפול ניתוחי- ניתוח לפרוסקופי להוצאת נגעים, ציסטות והידבקויות במידת הצורך
מה תוכלי לקבל ממקצועות הבריאות:
דיאטניות מומחיות באנדומטריוזיס – מציעות הדרכה לתזונה נכונה למניעת דלקתיות, שילוב של תזונה מתאימה לאנדומטריוזיס עם מטרות הקשורות למשקל וכן ייעוץ בנוגע לתסמינים שונים של מערכת העיכול. טיפול תזונתי הוכח מחקרית וקלינית כמקל על תסמיני אנדו'.
פיזיותרפיה לרצפת האגן- הטיפול עוזר להתמודדות עם כאבים במהלך החודש, לתסמינים שקשורים בכאבי שלפוחית השתן ולתסמינים של כאבים בזמן קיום יחסי מין.
פיזיותרפיה כללית – הדרכה לפעילות גופנית מותאמת, בייחוד אם יש לך עוד אבחנות (לפעמים יש קשר בין אנדומטריוזיס למצבים אחרים של כאב כרוני, כמו פיברומיאלגיה).
הידרותרפיה- בד"כ מועבר ע"י מטפלים ממקצועות הבריאות, יכול לסייע בחלק מהתסמינים הפיזיים של אנדומטריוזיס כמו כאבי פרקים.
מה תוכלי לקבל מהרפואה המשלימה:
עיסוי ארוויגו- שיטת עיסוי רחם (שמעת נכון) עתיקה שעברה התאמה לשיטה מודרנית. נשים רבות מקהילת האנדו' שניסו את השיטה מספרות על הקלה בתסמינים. בשיטה זו המעסה תלמד אותך כיצד לבצע עיסוי עצמי שיכול להקל על הכאבים ביומיום ויש גם אפשרות לתהליך טיפולי ארוך יותר אם תרצי.
דיקור סיני- כמו ברפואה גם בדיקור יש התמחויות. יש נשים שחוות הקלה משמעותית בתסמינים משילוב של רפואה סינית בטיפול שלהן. מומלץ למצוא מדקרת שמנוסה בתחום האנדומטריוזיס והנשיות.
ביופידבק- שיטה שמלמדת טכניקות להרגעה עצמית ולהרגעת כאבים ע"י מעקב ומודעות למצב הגופני
היפנוזה רפואית
ליווי עמיתות לאנדומטריוזיס- קיימות נשים נפלאות, לעתים מרקע טיפולי, שמלוות נשים מאובחנות מתהליך האבחנה ועד הטיפול ותורמות מהידע שלהן כדי לעזור לך להתמודד ולשפר את המצב שלך. רק נציין שזה לא מקצוע רפואי מוכר, אבל בהחלט יכול לתת מענה פרקטי ורגשי למצב.
טיפול רגשי
הרבה מאוד פעמים, ההתמודדות עם מחלה כרונית גורמת למצבים לא פשוטים מבחינה רגשית. התמודדות עם זה שקיבלת אבחנה חדשה, הצורך לשנות הרגלים, התחושה הזו שבאה לפעמים שכל זה "גדול עליי" ו"למה זה מגיע לי". חשוב מאוד שתהיי מודעת וערה לתחושות כאלו ואם הן מטרידות אותך די הרבה שווה לפנות לייעוץ מתאים.
לפעמים, אגב, גם ההפך קורה והמצב הרגשי (מכל דבר אחר שקורה לך בחיים) משפיע על תדירות וחומרת תסמיני האנדומטריוזיס. שימי לב אם זה קורה וחפשי לעצמך תמיכה מתאימה.
רעיונות: פסיכולוגית, פסיכולוגית רפואית, עובדת סוציאלית קלינית, טיפול באומנות או בריקוד, טיפול ביוגה...
כמו כל תסמונת כאב כרוני, הטיפול היעיל ביותר הוא משולב- תרופתי, רגשי, פיזיותרפי, רפואה משלימה- כל אחת לפי מה שמתאים לה.
אחר
ייעוץ מיני- ע"י מטפלת מינית מומחית מורשית. מטפלות כאלו יוכלו לעזור לך לטפל בתחום המיני – תנוחות רלוונטיות, התמודדות עם כאב במיטה ומחוצה לה, השפעה של הכאב על מערכות היחסים שלך ועוד. (אפשר למצוא את הרשימה של המטפלות המורשות באתר איט"ם).
פרוייקט "אחות גדולה למסע" של עמותת אנדומטריוזיס ישראל. ליווי של מתמודדות וותיקות למתמודדות חדשות. הרשמה דרך קבוצת הפייסבוק. (מצויינת למטה). כמו שכתבנו כבר באודות- לפעמים העצה הכי טובה היא עצה של חברה שעברה את אותו הדבר.
טיפים מנמרות
תבדקי אם יש לך ביטוח בריאות פרטי שיכול לעזור לך לממן בדיקות אצל רופאים פרטיים או אפילו טיפולים ופגישות עם דיאטניות, רפואה משלימה ועוד. מצאי את הקהילה שלך – קהילות פייסבוק, פרוייקטים שקשורים לתחום, את לא לבד אלא חלק מקבוצה חזקה של נשים שמתמודדות עם אותה האבחנה! חשוב ממש להזיז את התחת! תשקלי לקנות כדור פיזיו או כרית מתנפחת לשבת עליהם כשאת אמורה לשבת הרבה זמן... כדאי גם לעשות פעילות גופנית שגורמת להזיז את התחת כמו ריקוד מכל סוג. פעילות גופנית – תמיד חשוב. הבסיס לשיפור כל מצב גופני. יש חוגים שמותאמים במיוחד לנשים- יוגה נשית או יוגה שיקומית למשל, גם מצוין.
מקורות שכדאי להכיר
ויקירפואה- מידע כללי על המחלה
ספר- הצונאמי שלי, אנדומטריוזיס. מאת: אביבית זהבי בינשטוק. חולת אנדו ואקטיביסטית, אספה לספר אחד חוויות אישיות, ציורים ושירים וכתיבה של אנשי מקצוע מומחים בתחום.
קבוצת הפייסבוק - "אנדומטריוזיס ישראל- הקבוצה הפתוחה" קבוצה פתוחה שמאפשרת כניסה גם לבני משפחה, שני ובנות זוג, וכל מי שהיה/הייתה רוצה לתמוך.
קבוצת הפייסבוק - "אחיות אנדומטריוזיס ישראל" של עמותת אנדומטריוזיס ישראל
ויקירפואה- מידע כללי על המחלה
ספר- הצונאמי שלי, אנדומטריוזיס. מאת: אביבית זהבי בינשטוק. חולת אנדו ואקטיביסטית, אספה לספר אחד חוויות אישיות, ציורים ושירים וכתיבה של אנשי מקצוע מומחים בתחום.
קבוצת הפייסבוק - "אנדומטריוזיס-פינה חמה לחולות ולחושדות"
דף הפייסבוק - "אנדו -סיפורי ריפוי וטיפול טבעיים" קבוצה אופטימית שמדברת על שיטות טבעיות להתמודדות
קבוצת הפייסבוק - "אנדומטריוזיס ישראל- הקבוצה הפתוחה" קבוצה פתוחה שמאפשרת כניסה גם לבני משפחה, שני ובנות זוג, וכל מי שהיה/הייתה רוצה לתמוך.
דף הפייסבוק - "בריאה – תמיכה טבעית באנדומטריוזיס ובריאות נשית"
Comments