על הבדיקה
אקו לב, הוא בפשטות, אולטרסאונד ללב. מדובר בסקירה על-קולית של הלב שבאמצעותה ניתן לבדוק את מבנה הלב, שריר הלב בתנועה, חדרי ומבנים נוספים בו ולוודא את תקינות המבנה והתפקוד שלהם. באופן כללי, בבדיקה עצמה אין סיכון לנבדקת, ואפשר לעשות אותה גם לנשים בהריון ואפילו לעובר בעודו ברחם. הבדיקה אינה פולשנית, אבל היא עלולה להיות לא נעימה או לא נוחה, בייחוד לנשים.
הפנייה
מי שתיתן לך את ההפנייה לבדיקה היא כנראה רופאת המשפחה או קרדיולוגית (מומחית בתחום הלב). יכול להיות גם שתופני לבצע את הבדיקה במסגרת ביקור או אשפוז בבית חולים כחלק מהבדיקות לבירור המצב שלך. הבדיקה נותנת מידע חשוב שיאפשר להתאים לך טיפול מתאים.
אקו לב "רגיל"
הכנות לבדיקה:
בד"כ אין צורך בהכנות מיוחדות. אלא אם נאמר לך אחרת
כמו תמיד, זכותך להגיע עם מלווה שנעימ.ה לך
הוציאי את האוברסייז מהארון! מומלץ להגיע עם חולצה משוחררת- רק כך תוכלי להישאר איתה במהלך הבדיקה- עוד על זה בהמשך.ו/או להביא חולצה להחלפה
כדי שתוכלי להישאר מכוסה בבדיקה, מומלץ להגיע עם גוזייה/חזיית ספורט גמישה שניתן להזיז בקלות
לקחת איתך כרטיס קופה, ת.ז והפנייה, כתבת לעצמך שאלות אם יש לך.
את במצב רוח נמרי כי את דואגת לבריאות שלך, איזו תותחית!
הבדיקה עצמה:
הבדיקה מבוצעת בד"כ ע"י טכנאית מומחית לאקו-לב מאחורי פרגוד. הטכנאית היא לא זו שמפענחת האם הבדיקה שלך תקינה או לא. את תוצאות הבדיקה מפענחת קרדיולוגית, ושולחת את התשובה לרופאה שהפנתה אותך. במצבים מסויימים הקרדיולוגית עצמה תהיה נוכחת בחדר או במכון האקו ותספק את התשובה כבר בסוף הבדיקה – לפי השיקולים שלה, לפי העומס באותו רגע וכדומה. 1.הבודקת תבקש ממך להסיר את החולצה והחזייה מפלג הגוף העליון ולהישכב על המיטה. היא צריכה לידע אותך כי את יכולה להישאר עם חולצה רחבה/ חזיית ספורט נוחה להזזה במידה ואת מעוניינת. היא תדביק לך כמה מדבקות שניתנות להסרה בקלות בתום הבדיקה, ומטרתן להראות את הפעילות החשמלית של הלב (א.ק.ג). זה חלק חשוב מהבדיקה כדי לראות את התיאום בין הפעילות השרירית שניתן לראות באקו לבין הפעילות החשמלית שניתן לראות בא.ק.ג. 2.הבודקת תמרח עלייך ג'ל קריר על בסיס מים ותחליק מכשיר מוארך שנקרא מתמר באזור הלב והחזה. חלק זה לא אמור לכאוב, אבל לפעמים בגלל שהאזור הזה רגיש תרגישי מעט אי נוחות או כאב. כמו תמיד, חשוב שתאמרי אם את מרגישה כאב! 3.במהלך הבדיקה תרגישי אי נוחות מסויימת מעצם החוויה, זה תקין. תשמעי קולות ורעשים שמגיעים מהמתמר. זה דווקא מגניב – מעולם לא הקשבת ללב שלך ככה! סוף הבדיקה: הטכנאית תסיר את המדבקות או תיתן לך להסיר אותן בעצמך – תבקשי מה שאת מעדיפה! היא תיתן לך נייר לנגב איתו את הג'ל. תוכלי להתלבש ולצאת להמשך יומך. אין עוד אזהרות שאת צריכה לשים לב אליהן להמשך היום.
אקו לב במאמץ
המטרה של אקו-לב במאמץ היא לראות את תפקוד הלב כשאת נמצאת במאמץ של פעילות גופנית ואת התאוששות הלב לאחר מכן. הבדיקה מתחילה כמו אקו- לב רגיל. בניגוד לאקו- לב רגיל, יכול להיות שיהיו נוכחים בחדר יותר מאשר רק טכנאית אחת.
הכנות לבדיקה:
כמו תמיד, זכותך להגיע עם מלווה שנעימ.ה לך
ייתכן שתתבקשי לא לאכול כשעתיים לפני הבדיקה חשוב שתצייני בפני הרופאה או נציגת השירות דרכה את קובעת את התור אם יכול להיות מצב בו תהיי חייבת לאכול לפני ותוודאי עד כמה זה יפריע (למשל במצב של היפוגליקמיה אצל סוכרתיות).
נעלת נעלי ספורט (כאלו שנוח להתעמל איתן), מכנסיים נוחים לפעילות גופנית (אם אין לך כאלו, אז לפחות מכנסיים שאת יודעת שלא יעשו לך שפשפת) ולקחת איתך בקבוק מים ואולי אפילו מגבת קטנה. מי שיפגוש אותך יחשוב שאת סתם הולכת לפילאטיס.
הוציאי את האוברסייז מהארון! מומלץ להגיע עם חולצה משוחררת- רק כך תוכלי להישאר איתה במהלך הבדיקה- עוד על זה בהמשך.
כדאי שתגיעי אחרי מקלחת, גם יותר נעים, גם המדבקות פחות יציקו
לקחת איתך כרטיס קופה, ת.ז והפנייה, כתבת לעצמך שאלות אם יש לך.
את במצב רוח נמרי כי את דואגת לבריאות שלך, איזו תותחית!
הכנה עם הטכנאית: הבודקת תבקש ממך להסיר את החולצה והחזייה מפלג הגוף העליון, כיוון שכך הבדיקה מוציאה את התוצאות המדויקות ביותר. אבל! היא מחוייבת לידע אותך באפשרות שלך להישאר עם חולצה! זוהי זכותך להישאר עם חולצה משוחררת במהלך הבדיקה. ייתכן כי הישארות עם חולצה תשפיע מעט על איכות התוצאות, אך זוהי בחירה שלך. בינינו- גם לחץ יכול להשפיע על התוצאות. הטכנאית תדביק לך כמה מדבקות שניתנות להסרה בקלות בתום הבדיקה, ומטרתן להראות את הפעילות החשמלית של הלב (א.ק.ג). זה חלק חשוב מהבדיקה כדי לראות את התיאום בין הפעילות השרירית שניתן לראות באקו לבין הפעילות החשמלית שניתן לראות בא.ק.ג.
מהלך הבדיקה: חלק ראשון (אקו-לב רגיל): תתבקשי להישכב על המיטה. הטכנאית תמרח עלייך ג'ל קריר על בסיס מים ותחליק מכשיר מוארך שנקרא מתמר באזור הלב והחזה. חלק זה לא אמור לכאוב, אך לעיתים כיוון שהאזור רגיש תרגישי מעט אי נוחות או כאב. חשוב מאוד שתאמרי אם את מרגישה כאב! במהלך הבדיקה תרגישי אי נוחות מסויימת מעצם החוויה, זה תקין. תשמעי קולות ורעשים שמגיעים מהמתמר, זה דווקא מגניב – מעולם לא הקשבת ללב שלך ככה. חלק שני (המאמץ): תתבקשי לעבור להליכון (ממש כמו במכון), בשלב הזה את עדיין מחוברת לכבלים מכל מיני סוגים. את תקבלי הסבר מהטכנאית בנוגע למהלך הבדיקה. אם את לא מבינה או מקבלת הסבר לא ברור – בקשי את ההסבר שוב. זו זכותך! גם בחלק הזה, זכותך להישאר עם חולצה במידה ואת בוחרת בכך! הטכנאית תפעיל את ההליכון, תחילה במהירות איטית יחסית, מהירות הליכה ובשיפוע אפסי. כמו הליכה רגילה על מדרכה. כל כמה דקות, תעלה רמת הקושי – המהירות והשיפוע. הם יבקשו ממך לומר אם את מרגישה איזשהם תסמינים של קושי – כמו למשל כאב בחזה, כאב חזק בגב, כאבים בלסת. חשוב מאוד שתצייני אותם כי הם חלק חשוב מהבדיקה. יכול להיות שתרגישי כאבים בשדיים ובגב העליון כי אינך רגילה לעשות פעילות גופנית ללא חזייה תומכת, לצערנו לחלק הזה אין ממש פתרון בינתיים (אם יש לך רעיונות נשמח שתכתבי בטיפים למטה!) חלק ביניים: לאחר החלק של המאמץ המירבי, כשההליכון מפסיק, את צריכה לעבור מהר-מהר חזרה למיטה של האקו-לב. הסיבה שאת צריכה לעשות את זה מהר היא כדי "לתפוס" את הלב שלך במאמץ עוד לפני שנרגע חזרה לדופק רגיל ולבצע שוב אקו-לב בצורה שהיא מיטבית מבחינה טכנית (כשאת בשכיבה) אבל כשהוא עדיין במצב של "מאמץ". חלק שלישי (אקו-לב לאחר המאמץ): בדיוק כמו בתחילת הבדיקה, ג'ל ומתמר, רק שעכשיו הלב של דופק יותר חזק.
אחר הבדיקה:
כעיקרון אין מניעה לעשות כל פעילות לאחר הבדיקה. הבדיקה לא פולשנית ולא כרוכה במתן תרופות הרדמה או טשטוש.
אבל! במידה ואת יודעת שלאחר מאמץ את מגיבה בעייפות רצינית או סחרחורות או שאת מרגישה לא בטוב, חשוב שתבואי עם מלווה שי/תלווה אותך חזרה לביתך בנעימים ובבטחה.
תופעות לוואי:
לא אמורות להיות. יכול להיות שישארו לך סימנים מהמדבקות של הא.ק.ג אם יש לך עור רגיש. אבל הם בד"כ יחלפו לאחר כמה ימים.
פרטים למעמיקות
בשונה מצילום רנטגן או CT, אקו לב זו בדיקה שאינה דורשת שימוש בקרינה בלתי מייננת שבה יש מידה של סיכון. בבדיקת אקו נעשה שימוש בגלי קול בתדר גבוה אשר משוגרים אל הלב ונקלטים ממנו על ידי מכשיר שנקרא מתמר על קולי, ומוחזק בידי הבודק/ת. המידע אשר נקלט על ידי המתמר משמש ליצירת תמונה שמופיעה על גבי מסך, ובאמצעות התמונה ניתן למדוד את גודל חללי הלב, עובי השריר, גודל המסתמים, רוחב כלי הדם הגדולים וכן לקבל מידע על אופן ההתכווצות של שריר הלב. בנוסף, ניתן לקבל מידע על זרימת הדם אל הלב ומתוכו על ידי בדיקה בשם דופלר, אשר מאפשרת למדוד – שוב באמצעות גלי קול אשר משודרים ונקלטים, הפעם מכדוריות הדם – את מהירות הזרימה ואת הכיוון שלה, וכך לקבל מידע על תפקוד מסתמי הלב ולמצוא בעיות שונות במחיצות בין חללי הלב. יש הרבה מידע שאפשר לקבל, תלוי מה היתה הסיבה שבגללה הופנית לביצוע הבדיקה.
תגובות