top of page

וולוודיניה

Writer's picture: הדס גליישרהדס גליישר

Updated: Nov 18, 2021


בתמונה: אישה מודאגת מתנדנדת על רוכסן סגור










הגדרה יבשה

וולוודיניה בתרגום לעברית: וולווה=פות, דיניה=כאב. על פי ההגדרה הקלינית של הארגון הבינלאומי למחלות הפות והנרתיק (ISSVD) וולוודיניה מוגדרת כתסמונת כאב כרוני בפות ובנרתיק הנמשכת מעל שלושה חודשים ללא אטיולוגיה ניכרת לעין או איתור מצב ספציפי שגורם לכך. נשים יכולות לתאר את התחושה ככאב, צריבה, שריפה, דקירה, גירוי מכאיב, נימול או גרד.

וגינסמוס ווסטיבולודיניה הינן שתי תתי אבחנות של כאבים בפות ובנרתיק. וגינסמוס הינו מצב הבא לידי ביטוי בכיווץ בלתי רצוני ומתמשך של שרירי רצפת האגן המקיפים את הנרתיק. וסטיבולודיניה (בעבר נקרא וסטיבוליטיס) מתוארת ככאב המופיע באזור הוסטיבול (מבוא העריה), הנמצא בפתח הנרתיק.

שכיחות התסמונת נעה בין 10%-28% מכלל הנשים בגילאי הפוריות. התסמונת פוגעת באיכות החיים ומשפיעה על התפקוד.


נמרות מסבירות

כאבים בפות ובנרתיק יכולים להופיע בפתח הנרתיק/ בדגדגן/ או בתוך הנרתיק. כאבים אלו נקראים וולוודיניה כאשר הם נמשכים מעל 3 חודשים ושוללים סיבה רפואית שניתן לזהות, כגון: זיהום, פטרייה, בעיה מבנית, מחלת עור וכדומה. לכן, יש גינקולוגיות.ים שלא תמיד ידעו איך לטפל או להתייחס למצבך. אישה המתמודדת עם וולוודיניה מאובחנת רק לאחר שביקרה בממוצע אצל 2-5 רופאות! למרות השכיחות הגבוהה, וולוודיניה הינה "מחלה שקופה".


הכאבים מופקים לרוב כאשר ישנו גירוי של מגע ואצל חלק מהנשים באופן ספונטני ללא קשר לגירוי. וולוודיניה יכולה להתחיל באמצע החיים או מאז ומתמיד. הכאבים עלולים להשפיע על התפקוד המיני, על הזוגיות וגם על הערך העצמי.


תסמינים בחיים ובתפקוד

  • את חווה קושי בקיום יחסי מין הכוללים כניסה לנרתיק.

  • בזמן וסת את לא יכולה או מתקשה להכניס טמפון.

  • קשה עד בלתי אפשרי לעבור בדיקה גינקולוגית ללא כאב, במיוחד אם יש צורך בשימוש בספקולום.

  • הזוגיות שלך מושפעת מהמצב.

  • ישנו קושי בכניסה להריון, וחשש מלידה (עם זאת, יש לציין כי וולוודיניה בפני עצמה לא משפיעה על הפוריות)

  • ישנן נשים שהכאב לא מופק דווקא במגע, אם כי ישיבה ממושכת, רכיבה על אופניים, מכנסיים צמודות יכולות להחמיר כאב.


נשמע מוכר? אז מה אני יכולה לעשות עכשיו?
אלו השלבים שאנחנו ממליצות עליהן:

שלבים באבחון


בתמונה: תרשים זרימה שמתאר את השלבים שמפורטים מטה

שלב 1: פנייה לרופאת המשפחה

תוכלי לפנות קודם לרופאת המשפחה. היא יכולה לתת לך הפניות לפיזיותרפיה לרצפת אגן או רפואה משלימה. חוץ מזה אם המצב ממש מעיק וחמור היא יכולה לתת לך משהו שישכח מעט את הכאבים עד שאת מגיעה לאחד מאנשי המקצוע שנפרט למטה. במידה ואין צורך במשככי כאבים או משחה מאלחשת ניתן לדלג על שלב זה.


שלב 2: תהליך אבחון אצל גינקולוגית מומחית למחלות פות ונרתיק

הרופאה תבצע תשאול מעמיק, זה הזמן לשתף בכל הפרטים גם אלו שאת לא בטוחה שחשובים. הרופאה ככל הנראה תשאל שאלות בנוגע למיקום הכאב (נקודתי/ מפושט/ עמוק/שטחי?), תדירות הופעת הכאב (כאב קבוע/ לסירוגין/תלוי סיטואציה?), אופי הכאב- כאב שמאז ומתמיד היה שם או שהתחיל באמצע החיים, תזמון- האם יודעת מתי התחילו הכאבים ומה היהיה הטריגר. רקע רפואי רלוונטי- האם ישנן פטריות חוזרות, הרפס ועוד שאלות רלוונטיות.

הרופאה תבצע בדיקה על מנת לשלול מצבים אחרים כגון: זיהום, פטרייה, בעיה מבנית, מחלת עור וכדומה. כמו כן, היא תאבחן את סוג הוולוודיניה על פי תתי הסיווגים הקליניים ותמליץ על דרך טיפולית.


טיפול

מהלך הטיפול נעשה על פי רוב מ"הקל לכבד": תחילה טיפולים הנחשבים שמרניים (שינוי אורח חיים, פיזיו רצפת אגן, טיפול תרופתי). התערבויות פולשניות נבחרות בסוף במידה ואין שיפור, על פי המלצת הרופאה.

כל אישה חווה את סוג הכאב, תדירותו ומיקומו בנרתיק באופן שונה ובעקבות מצבים שונים, ועל כן הטיפול המוצלח ביותר הינו טיפול הוליסטי מולטי-דיסציפלינרי, הנותן מענה לכאב דרך ערוצים שונים ותחומי התמחויות מגוונים.


הטיפול המוכר כיום עשוי לכלול:

  • פיזיותרפיה לשיקום רצפת האגן

  • טיפול תרופתי

  • זריקות מסוגים שונים

  • משחות מקומיות

  • טיפול רגשי פרטני / מיני / זוגי

  • טיפול בתנועה- פעילות גופנית כגון: ריקודי בטן, ויוגה נשית.

  • רפואה משלימה ואלטרנטיבית – רפואה סינית, יוגה נשית, היפנוזה, מיינדפולנס, ועוד

  • ניתוחים


טיפים מנמרות

  • תלמדי מה עושה לך טוב ומה לא (רמז: בלי כניסה לנרתיק). כדאי להמנע מכאב על מנת לא לקשר בין מין לכאב, ויותר מזה כדאי לחוות עונג בדרכים אחרות. ישנן מגוון פרקטיקות מיניות שיכולות להביא לעונג שלא כוללות כניסה לנרתיק.

  • אל תקשיבי למי שטוען שאין לך כלום או שהכל בראש. גם אם פנית לגינקולוג.ית שלא ידעה לתת לך תשובות ממליצות להגיע למומחית בנושא. (יש רשימה מפורטת לפי קופה, ואזור באתר של ארגון שלמה)

  • במקביל לתהליך אפשר להכנס לקבוצות בפייסבוק ולקבל תמיכה ועצות מנשים כמוך, צרת רבים חצי נחמה.

  • פעילות גופנית כללית שמזרימה את הדם ומשחררת הורמונים משככי כאב או אחת שקשורה לאגן יכולה לתמוך בתהליך.

  • במידה ואת חווה התקף כאבים- ניתן לעשות אמבטית ישיבה הכוללת מים פושרים (ניתן להוסיף טיפת שמן לוונדר איכותי), לאוורר את האזור ככל הניתן, להחליף לתחתונים מ100% כותנה, להעזר במשחת החתלה המכילה אבץ (רק בחלק החיצוני של הפות).

  • ערכי יומן כאב- לעיתים כאשר ישנו כאב, במיוחד קבוע, קשה להבחין בין ימים טובים לפחות. בעזרת יומן בו תעקבי אחר רמת הכאב, היום בחודש, מה מחמיר ומה מקל עליך תוכלי להכיר את גופך יותר מקרוב.


מקורות שכדאי להכיר

מידע

ארגון שלמה- הארגון הישראלי לוולוודיניה- הוקם במטרה לשפר את איכות החיים ולסייע לנשים המתמודדות עם וולוודיניה, החל מהנגשת מידע, סיוע לנשים במיצוי זכויות, ועד יצירת קהילה ומרחב תמיכה לנשים ובני זוגן.

קהילה

כואב אבל פחות- קבוצת פייסבוק סגורה עבור מתמודדות המספק מקום בטוח לנשים לקבל תמיכה, ולשאול שאלות. מיועד אך ורק לנשים המתמודדות עם כאבים, ולא לנשות מקצוע או א.נשים נוספים.


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page