רופאת משפחה היא רופאה שעוסקת בבעיות בריאותיות שכיחות. חלק מרופאות המשפחה מטפלות גם בילדות/ים ואפילו בתינוקות.
בדרך כלל, היא הרופאה שייצא לך לפגוש הכי הרבה, גם אם את בריאה למדי.
זאת בגלל שרופאת המשפחה עוסקת למעשה לא רק במחלות. היא הרופאה היחידה שמטפלת בך גם כשאת בריאה. למשל, היא אחראית לתת לך ייעוץ בנושא רפואה מונעת – כלומר, בדיקות והנחיות שקשורות למניעת התהוות של מחלות בעתיד (חיסונים, בדיקות, ייעוץ בנושא תזונה ופעילות גופנית ועוד).
היא גם אחראית לסייע לך ולייצג אותך מול גורמים שונים כמו למשל מול הביטוח הלאומי, מול המעסיק שלך, מול הצבא ומול המדינה. הקשר עם רופאת המשפחה למעשה נמשך לאורך כל החיים, ולכן מאד חשוב שתמצאי לך רופאת משפחה שיש לך אמון בה. כזו שאת מרגישה בנוח לשאול אותה שאלות ולשתף אותה בדברים שמטרידים אותך. יחד עם זה, כמו תמיד – את מחליטה. אם את לא רוצה לשתף את הרופאה, אם את מעדיפה רופא ולא רופאה, אם את מעדיפה קשר ענייני וממוקד, מבלי להיכנס לפרטים אישיים – זו זכותך המלאה והבחירה היא לגמרי שלך!
רופאת המשפחה עוסקת לא רק בגוף!
חשוב מאד שרופאת המשפחה שלך תכיר אותך. לא רק את הגוף שלך אלא גם את החיים שלך: עם מי את גרה, במה את עוסקת ועוד. חשוב שהיא תדע כשיש דברים שמכבידים עלייך או מלחיצים אותך, איך את מתמודדת איתם, אם את במצוקה או שיש משבר במשפחה, לא רק סביב נושא בריאותי. הדברים האלו משפיעים על הבריאות הגופנית והנפשית שלך, ולכן יש להם חשיבות רבה עבור הרופאה שלך, וחשוב שתרגישי נוח לשתף אותה. אם את לא מרגישה בנוח – זה לגיטימי להחליף רופאה. כמו עם חברה או בן/ת זוג, לפעמים פשוט אין "כימיה" וזה בסדר גמור.
מומחיות בריבוע - תחומי עיסוק נוספים
אמנם רפואת משפחה הוא תחום מאד רחב מטבעו, אבל יש הרבה רופאות משפחה שמרחיבות את הידע והמיומנויות שלהן עוד יותר. תמצאי לא מעט רופאות משפחה שהן גם מומחיות בטיפול בכאב, בטיפול בסוכרת, רופאות משפחה שעוסקות בפסיכותרפיה, בהיפנוזה, ברפואה סינית ועוד. לא תמיד הן עושות את הדברים האלו במסגרת המרפאה של רפואת המשפחה, ולא תמיד במסגרת הקופה, אבל לפעמים כן! שווה לברר :)
איך למצוא את האחת (רופאת משפחה)
אם את לא נמצאת בסיטואציה דחופה, חשוב שתקדישי זמן לבחירת רופאת המשפחה שלך, ולא תבחרי סתם את הרופאה הזמינה ביותר או הראשונה ברשימה באתר של הקופה.
שלב 1: מחקר והמלצות
חברות, חברים, משפחה – בייחוד אם אתן מאותו אזור יכול להיות שיש להן המלצות
ברשתות החברתיות- למשל בקבוצה של השכונה שלך, או בקבוצה רלוונטית אחרת שאת חברה בה, כמו קבוצה של אימהות הגן, קבוצה שעוסקת בנושא רפואי ספציפי כמו קרוהן, פיברומיאלגיה וכדומה.
שלב 2: התנסות ופרטים נוספים
הנה כמה דברים שכדאי לקחת בחשבון:
מיקום - חשוב שרופאת המשפחה שלך תהיה קרובה גיאוגרפית אלייך (כשאת חולה, לא יהיה לך נוח לנסוע אליה חצי שעה ולעמוד בפקקים).
חיבור - חשוב גם, כאמור, שיהיה לך נוח לשתף אותה בעניינים פרטיים שלך (לא תמיד את יודעת מראש אילו דברים עלולים לקרות או להיות רלוונטיים).
אמון- צריך שיהיה לך אמון בה כשהיא מייעצת לך, שואלת אותך שאלות או ממליצה לך על טיפולים ובדיקות.
אופי הפגישות - רופאה שנוטה להעמיק ולהיות יסודית בביקורים שלה (הן מבחינת הבדיקה וההסברים הרפואיים והן מבחינת ההיכרות האישית והשיחות עם המטופלות) – יש סיכוי גבוה שהביקורים אצלה יהיו ארוכים, ויכול להיות שגם זמן ההמתנה בחדר ההמתנה יתארך. רופאה שמקצרת יותר ועובדת מהר יותר – סיכוי גבוה שהביקור יהיה קצר וענייני ויתכן שגם ההמתנה תהיה קצרה. שני אלו לא בהכרח קשורים למידת הזמינות שלה (כלומר, כמה זמן תצטרכי להמתין לתור מרגע שקבעת אותו).
בניגוד למה שרבות חושבות, זה לא מסובך לעזוב רופאת משפחה ולעבור לאחרת, וזה לא גורם לנזק לרופאה שלך. אם התחלת טיפול אצל רופאה וראית שהיא לא מתאימה לאופי שלך או לציפיות שלך – עברי לאחרת. זה לא אומר שום דבר רע עליה ולא עלייך. זה רק עניין של התאמה. וחשוב שתהיה לך רופאה שתתאים לך. אחרי הכל, זו הבריאות שלך! אבל! אל תדלגי מרופאה לרופאה. חשוב שתהיה המשכיות בטיפול שלך. שתהיה מישהי שהיא הרופאה שלך, לאורך זמן. גם אם את לא מגיעה הרבה. זה חשוב לצורך טיפול מיטבי בך
מתי לפנות לרופאת המשפחה?
במצבים ה"רגילים" שאת מכירה כמו צינונים, כאבי גרון ועוד. אבל לא רק! לפעמים את לא בטוחה לאיזו רופאה לפנות עם הבעיה שיש לך. למשל: יש לך פריחה על העפעפיים. האם זה מתאים לרופאת עיניים? אולי לרופאת עור? אולי זו אלרגיה וצריך ללכת לאלרגולוגית? זה באמת עלול להיות מבלבל. בדיוק בשביל זה יש לך רופאת משפחה. הידע של רופאת המשפחה מאפשר לה לשאול את כל השאלות הרלוונטיות, לבדוק אותך בדיקה ראשונית ולפי המידע שהיא אוספת, לדעת מתי היא יכולה לטפל בעצמה בבעיה, מתי להפנות אותך ולאן. לא רק לאיזו רופאה אלא גם באיזו מידה של דחיפות: אולי לא מספיק ללכת לרופאת עיניים אלא יש צורך להגיע לחדר-מיון עיניים? רופאת המשפחה שלך תדע לומר לך את זה.
מה, אפילו בעניינים גינקולוגיים
אפשר ללכת לרופאת המשפחה?
כן! רופאת המשפחה שלך יודעת לטפל ולייעץ לך גם בנושאים של גינקולוגיה, גם בנושאי רפואת שד, גם בנושאים שקשורים בהריון ולידה, הפלות, גיל המעבר, אורטופדיה, פסיכיאטריה, רפואת עור, רפואת אף אוזן וגרון, אלרגיה, נוירולוגיה ועוד ועוד. וכמו שציינתי למעלה – גם כשהיא תפנה אותך ליועצת ספציפית, היא תדע בדיוק למי להפנות אותך, באיזו שאלה בדיוק, ובאיזו מידת דחיפות. לדוגמה: אם יש לך דלקת בשד בזמן הנקה, רופאת המשפחה שלך תדע לטפל בה, והיא תדע להגיד לך למה לשים לב, באיזה מקרה עלייך לפנות לרופאה אחרת, להסביר לך מדוע, ולאן לפנות בדיוק. גם אם יש לך כאב או גוש בשד – גשי לרופאת המשפחה שלך. היא תדע מתי להרגיע אותך ולהסביר לך שהכל בסדר, מתי חשוב לבצע בדיקות נוספות, ואילו בדיקות נחוצות בדיוק. רופאת המשפחה שלך זמינה לך יותר מרוב הרופאות האחרות, וזה לא במקרה. זו גם הסיבה שבספרות המקצועית קוראים לרפואת המשפחה "רפואה ראשונית".
אי אפשר לעשות את זה פשוט דרך האפליקציה?
למה חשוב להגיע לביקור אצל רופאת המשפחה?
חשוב שתדעי, שברוב המקרים יש צורך בפגישה עם רופאת המשפחה כדי שהיא תוכל לשאול אותך את כל השאלות ואף לבדוק אותך על מנת לאסוף את כל המידע הנחוץ לה כדי לקבל החלטה על השלב הבא, גם אם השלב הבא יהיה להפנות אותך לרופאה יועצת בתחום אחר. זו הסיבה שהרבה פעמים כשתפני אליה בכתב או בטלפון בשאלה, תקבלי תשובה שמזמינה אותך להגיע לביקור במרפאה.
רופאת המשפחה מנהלת את הטיפול
יכול להיות שיש לך כמה וכמה בעיות רפואיות (קורה גם לטובות ביותר...), ואת נמצאת כבר במעקב על ידי כמה וכמה רופאות מתחומים שונים. למשל – יש לך סוכרת ואת במעקב במרפאת סוכרת; יש לך בעיה קלה במסתם בלב ואת במעקב של קרדיולוגית; יש לך כאבים בברך והלכת להתייעץ עם אורטופדית; היה לך פעם גידול בשד ואת במעקב אצל כירורגית שד ואצל אונקולוגית מאז; בהתאם את גם נוטלת כמה תרופות שונות בכל יום.
מה תפקידה של רופאת המשפחה במקרה כזה? ובכן, היא מרכזת את הטיפול בך.
הרבה פעמים כל אחת מהיועצות האלו מתמקדת אך ורק במחלה או באיבר שבו היא עוסקת. רופאת המשפחה היא בעלת ראייה הוליסטית-כוללנית. היא לוקחת בחשבון את כל כולך, את כל יחסי הגומלין (אינטראקציות) שעלולים להיות בין התרופות השונות ובין ההמלצות של היועצות השונות, שלפעמים אפילו עלולות להיות סותרות זו את זו! בנוסף, היא לוקחת בחשבון גם את ההיכרות ארוכת השנים איתך: אולי את לא אוהבת לקחת הרבה תרופות והיא יודעת שתקני רק חלק מהן? אולי את נוטה לחרדות? אולי את חיה עם בעל סיעודי ואת מטפלת בו ולכן נוטה להזניח את בריאותך? אולי היא יודעת שאת במשבר כלכלי ואין לך כסף לכל תרופותייך.... הידע הזה מאד משמעותי כדי לסייע לך לשמור על הבריאות שלך. היא תוכל לעזור לך לתעדף את הטיפולים, אולי להחליף חלק מהתרופות לתרופות זולות יותר בעלות השפעה זהה וכדומה.
ההיכרות שלה איתך שווה זהב!
ד"ר ליאור שחר מומחית ברפואת משפחה וחוקרת היבטים מגדריים ברפואה
כרופאה - היא מומחית ברפואת משפחה, מטפלת באוריינטציית גוף-נפש, מטפלת שלב 1 בשיטת TEAM CBT. כמו כן סיימה קורס בשיטת הגישה המוטיבציונית שנועדה לסייע למטופלות המעוניינות לבצע שינוי בחייהן. מטפלת בגישה מודעת טראומה. מקדמת ומיישמת רפואה פמיניסטית ולהט"בית.
כחוקרת- היא חוקרת ומלמדת היבטים מגדריים, חברתיים ותרבותיים ברפואה, בעלת MA בסוציולוגיה של הרפואה וכותבת דוקטורט בתחום יחסי רופאה-מטופלת בעידן האינטרנט.
איכשהו בין לבין היא מספיקה גם להיות חברה בועד המנהל של קרן בריאה, עמותה לקידום בריאות נשים. עוסקת בקידום אבחון, מניעה וטיפול של פגיעה מינית במועצה לבריאות האישה ומשרד הבריאות.
" אני מאמינה שאין רפואה ואין ריפוי בלי הֶקשֶר ובלי קשר אנושי, אמונה ורגש."
אם גם לכן הצטמררו החברבורות מלהכיר אותה, אתן יכולות לקרוא עליה כאן, בפייסבוק בעמוד המרפאה או לפנות אליה במייל.
Comments