הגדרה יבשה
הגדרה - MOMMY THUMBS או בתרגום חופשי שלנו – אגודלי אמאל'ה, נקראת בספרות המדעית תסמונת דה קרוון (De Quervain Syndrome) / טנוסינוביטיס רדיאלית (סטילואידית) או דלקת גידים רדיאלית. שמות נוספים כוללים "תסמונת המאמץ של הכובסות"או "אגודלי בלאקברי". "מחלת דה קרוון", היא דלקת (טנדיניטיס) או פגיעה לא-דלקתית (טנדינוזיס) של נרתיק הגידים בו נמצאים שני גידים המעורבים בתנועות האגודל. הפגיעה מקשה על תנועת הפשיטה של האגודל עקב חיכוך הגידים והכאבים המתלווים לכך. סיבת התסמונת אינה ידועה- מחלה "אידיאופתית". יש שחושבים שהיא תוצר של פעולות חוזרות ונשנות שגורמות לחבלות חוזרניות תוך כדי מאמץ יתר. במשך השנים והתקופות התסמונת נקשרה לעבודות כמו כביסה, לטישת יהלומים, קלדנות, שימוש במכשירים חדישים המופעלים באצבעות תוך החזקתם בכף היד – כמו למשל- "האגודל של בלקברי". נשים בסבירות גדולה יותר לסבול מתסמונת דה-קרוון מאשר גברים, בין פי 4 עד פי 8 בחלק מהמחקרים. יש מחקרים שמדברים על קשר בין רמת האסטרוגן וההשפעה על הופעת וחומרת התסמונת.
נמרות מסבירות
"אגודלי אמאל'ה" היא תסמונת של דלקת בגידים המיישרים של האגודל. בפועל מדובר על כאב באזור שורש כך היד מתחת לאגודל. לא בדיוק יודעים מה הסיבה שזה קורה, אבל ההשערה היא שזה נגרם ככל הנראה מתנועות שאת עושה הרבה פעמים ובמאמץ רב. למשל- הרמה והורדה של התינוק, החזקה שלו בצורה לא נכונה, הנקה בתנוחה שלא טובה לך לידיים, יכול להיות גם עבודה במטבח.. ועוד וכו. זה יכול לקרות גם לנשים שאינן אמהות כמובן! קודם כל לסבתות או דודות מסורות.. אבל גם מכל פעולה חוזרנית אחרת – אם קשה לך להתנתק מהפלאפון, אם את קלדנית, כובסת או כל דבר אחר. גיימריות שמשחקות שעות ומאמצות את האגודלים... ספורטאיות מענפים מסויימים כמו למשל חתירה. השרירים שמזיזים את האגודל שלך מתחברים באמצעות גידים לעצמות של האגודל וככה הם מזיזים אותו. כדי שהגידים לא יטיילו בכל אזור כף היד הם מכוסים ברקמה שמחברת אותם יחד והם מחליקים דרכה כל פעם שאת עושה תנועה באגודל או בשורש כף היד. במצב של התסמונת הזו נהיית דלקת באזור הזה של עטיפת הגידים (דמייני שפשוף לא נעים). מה שגורם לך להרגיש כאבים. לפעמים הכאב מופיע רק בפעולות מסויימות ולפעמים הכאב מחמיר עד לרמה שהוא מציק כל הזמן.
איך זה נראה ומרגיש ?
יכול להיות שאת:
מרגישה כאבים באזור של האגודל ושורש כף היד כשאת מרימה משהו כבד
יכול להיות שיש לך נפיחות באזור הזה
יכול להיות שאת מרגישה תחושה של שריפה באזור הזה
תחושה לפעמים שממש יכול להיות נזק לאזור אם תזיזי שמונעת ממך להזיז את היד
מרגישה כאבים באזור הזה בהנקה/ בהאכלה/ בהרמה של התינוק
מרגישה שאת ממש לא יכולה לעשות דברים שחשובים לך בגלל הכאבים
מרגישה קושי להשתמש בידיים – תנועות של תפיסה, צביטה בייחוד
כואב לך להקליד עם האגודלים ואת כל הזמן מחליפה אצבעות
קשה לך לכתוב עם עט או עיפרון
לפעמים פעולות פשוטות כמו להרים בקבוק שמפו או לפתוח בקבוק מים כואבות לך
הכאבים יכולים ממש להפריע לך לישון
את ממש מתוסכלת כי את מרגישה שמאוד קשה לך לעשות דברים עם הידיים
אוקיי, זה פחות או יותר מה שאני מרגישה,
מה לעשות עם זה עכשיו?
אלו השלבים שאנחנו ממליצות עליהן ואנחנו ממליצות לטפל בהן כמה שיותר מהר (ככל שאת דוחה את הטיפול בזה לוקח לדלקת יותר זמן להחלים) שלב 1: פנייה לרופאת המשפחה תמיד מומלץ לפנות קודם לרופאת המשפחה. קודם כל, כי היא יכולה לתת לך הפניות לאן שצריך. חוץ מזה אם המצב ממש מעיק וחמור היא יכולה לתת לך משהו שישכח מעט את הכאבים עד שאת מגיעה לאחד מאנשי המקצוע שנפרט למטה. יכול להיות שתיתן לך גם סד קנוי, חשוב לקרוא את ההוראות למטה כדי לשעת איך להשתמש בו. שלב 2: תהליך אבחון אצל אורטופדית מומחית בכף יד אנחנו ממליצות להגיע לאורטופדית כף יד. זו התמחות בפני עצמה והיא תוכל להעריך מה מקור הבעיה. האבחון לתסמונת הוא די פשוט ומתבצע כבר במשרד של האורטופדית, הוא מערב הזזה של שורש כף היד לכמה כיוונים ובדיקה מה מעורר כואב. במידה וזו אכן הבעיה, את בהחלט תרגישי כאב באזור הזה, אבל הוא אמור להיות קצר וחולף.
שלב 3: טיפול
טיפול שמרני
הטיפול השמרני אומר בעצם – ניתן לאזור הזה לנוח ולהחלים לבד. הטיפול הזה דורש קצת זמן וסבלנות.
את תופני ככל הנראה למרפאה בעיסוק -
באופן כללי מומלץ להגיע כמה שיותר מוקדם לטיפול אצל מרפאה בעיסוק, נסי להשיג הפנייה כבר מרופאת המשפחה כדי לקצר תהליכים. גם ככה יש זמן עד שיגיע התור... חבל לחכות. כך או כך, יהיה לה במה לתרום לך.
בנוסף לטיפול עם מרפאה בעיסוק מומלץ להגיע גם לפיזיותרפיסטית. הם טיפולים משלימים שיכולים להביא לשיפור משמעותי במצב.
אצל המרפאה בעיסוק הטיפול יורכב משלושה רבדים:
1. לימוד של ארגונומיה ותנועה נכונה שמתאימה לך- איך למנוע כאבים והחמרה של המצב (לפי ההרגלים ומה שמתאים לך)
2. הכנה של סד בדיוק למידות שלך שישמור על היד בתנוחה שתאפשר לגידים לנוח ולהחלים. היא כמובן תסביר לך מתי וכמה צריך ללבוש את הסד
3. בדיקה של שאר השרירים ביד, לפעמים יש השפעה של חולשה של שריר אחד שגורמת לך להתאמץ יותר בשרירים באזור האגודל למשל. יכול להיות גם שתיתן לך תרגילים לתרגול וחיזוק.
חשוב לדעת! את הסד ניתן לשנות ולהתאים – אם משהו לא נוח לך, או שאת מבינה שאת לא תצליחי ללכת איתו מסיבותייך - חשוב לעדכן אותה כדי שתמצאו פתרון מתאים ביחד.
אצל הפיזיותרפיסטית:
הערכה של מצב הצוואר - הערכה של הצוואר שיכול להשפיע על כאבים באזור הידיים וטיפול בו
הערכה של מצב הפציה - (אצל פיזיותרפיסטית שהתמחתה בנושא)- יכול להיות שיתגלה קשר לאזורים חדשים ומפתיעים בגוף שגורמים לכאב
טיפול קינזיוטייפ- הדבקה של סרט קינזיוטייפ מיוחד כדי להקל על מפרקים וכאבים
טיפול בזריקות
לעיתים האורטופדית המומחית תמליץ על זריקות של סטרואידים ישירות למקום הכאב, לרב לא יותר מ2-3 זריקות. בכל מקרה כדאי לאמץ הרגלים נכונים כדי שהמצב לא יחזור על עצמו.
טיפול ניתוחי
אם השיטות הקודמות לא הביאו לתוצאות, או שהמצב חמור ועיקש, אז יכול להיות שיוצע לך לעשות ניתוח לשחרור המעטפת שעוטפת את הגידים. בניתוח כמו בניתוח, יש גם סיכונים ותקופת החלמה שיש להתחשב בה.
איך להתמודד עד שאני מגיעה לטיפול?
או! טוב ששאלת!
התרופה הכי טובה היא מניעה, וגם אם כבר התחילו הכאבים, כמה טריקים ושטיקים יעזרו לך למנוע החמרה של הכאבים ואולי אפילו להקל:
מנוחה לאזור- כמה שאת יכולה. תחשבי איפה את יכולה להפחית פעילות ולתת לידיים שלך לנוח. אבל מנוחה זו מנוחה, כן? - אין צורך לבדוק כל חמש דקות אם זה עדיין כואב.... סד קנוי – אם את רואה שאת מתקשה לתת מנוחה לאזור ורוצה עוד קצת תמיכה, תוכלי לבקש כבר מרופאת המשפחה מרשם לסד קנוי. את הסד הקנוי לובשים רק בזמן פעילויות מאמצות או פעילויות שגורמות לך לכאב! אבל לא יותר מידי מנוחה! –חשוב לשמור על התנועתיות ביד. פשוט שימי לב שאת מזיזה אותה עד גבול של תחושת מתיחה ולא כאב (תזכרי במה שהמורה ליוגה אמרה לך אם את מתרגלת). טמפרטורה – תשתמשי בקור (משהו קריר ונעים מהמקרר לא חובה קרחומים ודברים מהפריזר, הם יכולים לפעמים ליצור תגובה הפוכה של כאב. ) במקרים בהם הכאב התחיל בפתאומיות, החמיר באופן מהיר בכמה הימים האחרונים. תשתמשי בחימום (כרית חימום למיקרו או בקבוק מים חמים למשל) אם הכאב הוא יותר כרוני וממשיך לאורך זמן. תביני את המבנה שלך- רובנו מאוד שפופות קצת כמו הגיבן מנוטרדאם. אנחנו שעות מול המחשב והגב שלנו חלש. הגוף שלנו מעוצב ככה ששרירי הגב והבטן והשרירים שמייצבים את הכתפיים הם אלו שאמורים "לקחת על עצמם" את רב העומס. אם הגב שלנו חזק והכתפיים יציבות יש מצב שנסבול פחות מכאבים בכפות הידיים. כדי להבין את העיקרון צאי איתנו רגע לים: כשאנחנו הולכות על החול, אנחנו מתעייפות הרבה יותר מהר מאשר הליכה על מדרכה. זה בגלל שכשאנחנו הולכות על משהו לא יציב, כמו החול, אנחנו צריכות להשקיע הרבה יותר אנרגיה כדי לזוז, לעומת הליכה על מדרכה למשל. ככה הידיים שלנו- אם הגב והכתפיים חלשות, הידיים צריכות להתאמץ הרבה יותר כי "הרצפה שלהן לא יציבה".
מודעות- שימי לב לידיים שלך! תנוחות ותנועות מסויימות גורמות לעומס על המקום הכואב. אם תשני קצת תוכלי לתת לאזור לנוח ולהחלים טוב יותר.
מומלץ לצלם את הידיים בזמן התנוחות שגורמות לך לכאב וכן לבקש ממישהו.י שיצלמו אותך בזמן העבודה כדי שתוכלי לבצע התאמה ארגונומית עם המרפאה בעיסוק/ הפיזיותרפיסטית.
דוגמאות לתנוחות טובות יותר ופחות
תודה רבה ליעל פזרקר הנמרה וגיא(צ'וק) הגורון על התמונות המהממות!
יעל אייכין-בלוך
מרפאה בעיסוק מתמחה בשיקום גפה עליונה
על מתמחה בשיקום של שיקום כף היד והגפה העליונה. כבר כמה שנים מתגוררת בשוויץ עם בעלה והתינוק.ת שבדרך ;) לפני הלימודים לריפוי בעיסוק למדה שנתיים את אומנויות הקרקס! היא מקווה אולי יום אחד לאחד בין שתי האהבות שלה- שיקום וקרקס. כי היא מאמינה שפעילות גופנית כיפית ומגוונת משפרת את איכות החיים!
בקיצור...מגניבות זה כאן! אם בא לך ליצור קשר עם יעל את יכולה לעשות את זה כאן.
אלישבע אלקיים
מרפאה בעיסוק מתמחה בשיקום גפה עליונה
גרה במושב שקט וירוק, אבל מחכה בקוצר רוח לחזור לטייל בעולם! מתמחה בשיקום כף היד, מנהלת מכון ריפוי בעיסוק במכבי ומטפלת גם באופן פרטי בבית המטופלת. מתמחה בין היתר בכוויות וצלקות, התאמת סדים, הפרעות נוירולוגיות ועוד. "מה שאני הכי אוהבת במקצוע שלי זו היכולת להתאים את הטיפול בצורה הכי מדוייקת לצרכים של הלקוחה שלי, לראות איך אפשר לגעת ממש בחיים של מטופלות ולהקל עליהן לעשות מה שהן אוהבות!"
גם מקצועית וגם איכפתית, ככה אנחנו אוהבות אותן! אם בא לך ליצור קשר עם אלישבע את יכולה לעשות את זה במייל או בטלפון בלחיצה.
Commentaires